Nie sme ľudia, ktorí sa stali finančníkmi, ale sme finančníci, ktorí zostali ľuďmi

Úvodný nadpis najlepšie vystihuje novú, mladú, atraktívnu, zdravo ambicióznu a cieľavedomú spoločnosť, ktorú založili profesionálni odborníci s dlhoročnou úspešnou históriou v oblasti finančného sprostredkovania. Spoločnosť SWELL Financial Group, a. s. sa špecializuje na komplexnosť poskytovaných služieb v oblasti finančného sprostredkovania a to v oblasti poistenia, poskytovania úverov, kapitálového trhu a dôchodkového sporenia.

V dnešnej rubrike sa budeme zaoberať v poslednej dobe často skloňovaným slovom, ktorým je inflácia. Rok 2022 sa nám zapíše do pamäti ako rok zvyšovania cien a neistoty. Niekoľko faktorov, ktoré sa podpísali pod vznik inflácie bola stále pretrvávajúca pandémia Covidu-19, a vojnový konflikt na Ukrajine, čoho dôsledkom sú aj nárast cien komodít, najmä ropy, plynu, pohonných hmôt, ako aj tovarov a služieb, či nákladov na bývanie a dopravu.

Dvojciferné číslo inflácie spôsobuje negatívne dopady na domácnosti a zároveň ovplyvňuje investičné aktivity na finančnom trhu.

V odbornej verejnosti je inflácia zadefinovaná ako všeobecný nárast cien, čo spôsobuje oslabenie kúpnej sily peňazí. Jednoducho vysvetlené, ceny tovarov a služieb rastú, obnos peňazí sa v peňaženke záhadne vytráca, a to čo sme kúpili za ten istý obnos peňazí v minulom roku alebo pred pár mesiacmi či rokmi si už v budúcich mesiacoch nekúpime. Kúpna sila peňazí klesá a inflácia vzrastá.

Ako sa popasovať s infláciou ? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, ale existuje viacero spôsobov ako znížiť dopady inflácie na Vaše úspory.

Na začiatok sa treba pozrieť, aký máme obnos peňazí na účte v banke. Ak si úspory nechávate na bežnom účte tak vedzte, že Vám nezarábajú a inflácia spôsobuje ich znehodnotenie. Jedným zo spôsobov ako ochrániť úspory pred infláciou je vhodné a dlhodobé investovanie. A práve my, profesionálni sprostredkovatelia Vám vieme poradiť do akých produktov na finančnom trhu môžete investovať tak, aby výnosy minimálne pokryli alebo zvíťazili nad infláciou. Pri investovaní vždy vysvetľujeme klientom, že je veľmi dôležité dodržať stanovený investičný horizont resp. sporiacu dobu. Na začiatku procesu zistíme, aký je Váš rizikovo – výnosový profil. Inak povedané, aké výnosy očakávate a aké riziko ste ochotný podstúpiť, aby ste vytúžené výnosy dosiahli. Vždy je bezpečnejšie rozložiť si investície na menšie, pravidelné sumy.

V ďalšom kroku je vhodné zrevidovať všetky Vaše výdavky a nájsť priestor, kde a ako ušetriť. Napríklad spotreba energií, vody, plynu, výdavky na rôzne služby, ktoré bežne využívame, ale aj revízia poplatkovej politiky finančných produktov. Nájsť priestor, kde ušetriť, a ako znížiť poplatky je vhodné konsolidovaním Vašich záväzkov pod jeden produkt. Výsledok Vás určite prekvapí, keď po celkovom zrátaní, zistíte, že aktuálne zbytočne preplácate na poplatkoch a úrokoch aj stovky eur. Rovnako je vhodné zrevidovať aj dlhodobé úvery na bývanie. Ešte stále je priestor na zmenu fixácie úrokovej sadzby na dlhšie obdobie tak, aby ste vedeli plánovať výdavky v dlhodobom horizonte. Pozrieme sa aj na Vaše poistné zmluvy súvisiace s nehnuteľnosťou. Je totižto veľmi dôležité svoj majetok nielen zhodnocovať, ale aj chrániť.

Na záver našej dnešnej témy Vám dávame jedno odporúčanie: Poraďte sa s odborníkom na financie, pretože o Váš majetok je potrebné sa starať a Vaše usporené peniaze je potrebné čo najlepšie zhodnocovať.

Preto v spoločnosti SWELL, komunikujeme s klientom s ľudským prístupom. S nami rozumie financiám každý. Pretože nie sme ľudia, ktorí sa stali finančníkmi, ale sme finančníci, ktorí zostali ľuďmi, a zároveň najmodernejšími technológiami pracujeme ​pre ľudí a pre ich peniaze. Pri boji s infláciou platí, že ide o dlhodobý proces finančnej disciplíny, ktorý sa dá zvládnuť.

Ak by ste sa chceli poradiť z oblastí financií napíšte nám na e-mail: marketing@swell.sk. Radi vám zodpovieme otázky, ktoré vás zaujímajú.

Ing. Jana Valkučáková, MBA