Komentár k 23.8.2022 – Ticho pred búrkou

Lenivé leto sa pomaly, ale isto blíži k záveru. Väčšina ľudí využíva posledné dni prázdnin na oddych, relax a načerpanie nových síl do záveru roka, ktorý ako vieme, je spravidla extrémne náročný. Kto alebo čo nikdy nespí (okrem diabla), sú peniaze. Okrídlená veta „Money never sleeps“ stále platí a pravdepodobne bude platiť na večné veky.

Akciové trhy ukončili svoju štvortýždňovú vlnu rastu a ukončili minulý týždeň v červených číslach. Piatkové straty posunuli hlavné referenčné hodnoty do záporu. Trhy klesali hlavne po tom ako FED zopakoval v piatok svoj záväzok k prísnejšej menovej politike a to aj napriek tomu, že inflácia, ktorá je aktuálne úhlavným nepriateľom FED-u, sa začala ochladzovať a spomaľovať. Za týždeň stratili indexy Dow Jones 0.2%, S&P500 stratil 1.2% a technologický index NASDAQ až 2.6%. Zároveň výnos 10 ročného štátneho dlhopisu v USA skončil na úrokovej sadzbe 2.99%. Ropa klesla začiatkom týždňa na minimum, od konca januára 2022, čo bolo spôsobené obavami z poklesu globálneho dopytu v rámci spomaľujúcej sa svetovej ekonomiky.

Tento týždeň očakávame oznámenia ziskov spoločností ako sú Zoom Video Communications, Macy’s, NVIDIA, Salesforce alebo aj Dell. Vo štvrtok začína zasadnutie FED-u v americkom Jackson Hole, kde budú diskutovať o najnaliehavejších problémoch, ktorým čelí americká ekonomika. Toto podujatie sa pravidelne organizuje od r. 1981 a spája prominentných centrálnych bankárov, ekonómov, ministrov financií a účastníkov trhu z celého sveta, aby diskutovali o aktuálnych problémoch ovplyvňujúcich ekonomiku a menovú politiku. Tohtoročné sympózium má názov „Prehodnocovanie obmedzení v hospodárstve a politike“. Uvidíme či výsledkom bude opätovné zastavenie rastu a zotavenie sa akciových trhov. Snáď sa zhodnú na tom, že už sme dostatočne schudobneli. Ďalšie zaujímavé informácie môžeme očakávať v piatok, a to konkrétne najnovšiu aktualizáciu cenového indexu osobných spotrebných výdavkov (PCE). Tá by mohla naznačiť, či inflácia dosiahla už svoj vrchol. Ďalšie aktualizácie na trhu s bývaním dorazia budúci týždeň, s informáciami o predajoch nových domov a čakajúcich na predaj v mesiaci júl. Ale to sa netýka Europy…..

Vyššie uvedené fakty podporujú moju myšlienku návratu k rastu a celkovému postupnému zotaveniu sa v priebehu 4Q. tohto roka. Investor, ktorý prečkal doterajšie obdobie tlaku, určite vydrží aj naďalej a jeho portfólio z dlhodobého hľadiska neutrpí žiadne výrazne straty resp. minimálne. Ak boli investori múdri, tak využívali postupne poklesy na trhoch k posilneniu svojich pozícií a využili zlacnenie cien na nákup ďalších cenných papierov. A čo investori, ktorí ešte len o investícií uvažujú? Stále platí, že investícia v tejto dobe vykazuje vysokú pravdepodobnosť vhodného nákupu. Pokiaľ chce investor diverzifikovať riziko ďalších prepadov, odporúčam rozložiť plánovanú jednorazovú investíciu do viacerých tranží a tým spriemerovať prípadne ďalšie prepady trhu. Je možné, že ak investor realizuje svoju investíciu teraz, bude ešte niekoľko týždňov alebo mesiacov mať ťažšie obdobie pri pohľade na stav svojho účtu. Ale v horizonte 3 – 5rokov bude sám sebe ďakovať za tento svoj dnešný krok a to investovať. A s veľkou pravdepodobnosťou sa môže stať, že si bude klásť otázku : ,,Prečo som neinvestoval viac?“

Autor: Ing. Jakub Nagy