Tu je (takmer) všetko, čo Wall Street očakáva v roku 2024

Ak je zhoda na Wall Street často nesprávna – a dôkazy z roku 2023 túto predstavu len potvrdzujú – potom v budúcom roku budú investori čeliť buď matke všetkých rally, alebo výpredajom siahajúcim za veky vekov.

Je to preto, že väčšina investičných výhľadov od veľkých bánk, poradcov a správcov aktív počíta s rovnakým stredným scenárom v roku 2024: vidia, že úrokové sadzby konečne začínajú klesať, priaznivé ekonomické spomalenie a centrálna banka sa prikloní k jednoduchšiemu nastaveniu politík. Štádium oživenia na konci roka. Akcie a dlhopisy, ktoré sa v posledných týždňoch roku 2023 výrazne posilnili, väčšinou zaznamenávajú pozitívne a ohromujúce zisky.

Toto ale nie je to jediný výsledok z viac ako 650 rozhovorov zhromaždených agentúrou Bloomberg News. Amundi, JPMorgan Asset Management a Vanguard patria medzi tie, ktoré predpovedajú „mierne“ recesie. Pre BNY Mellon Wealth Management to bude „zdravé a vítané spomalenie“. Barclays to nazýva „mäkké“ pristátie.

V tejto súvislosti väčšina firiem zdôrazňuje potrebu hľadať kvalitu v akciách, diverzifikovať naprieč sektormi a regiónmi.

Zjavný problém: To bolo tiež to, čo takmer všetci predpovedali minulý rok. Napriek tomu sa Wall Street v roku 2023 hrozne zmýlila, keď dlhopisy padali celé mesiace tvárou v tvár neúprosnému zvyšovaniu sadzieb a akcie rástli v zovretí šialenstva umelej inteligencie.

Stratégovia teda prechádzajú z jedného zo svojich najskromnejších rokov do určite jedného z najvariabilnejších. Nasledujúcich 12 mesiacov má určiť konečný výsledok v boji proti nekontrolovanej inflácii, osud súčasného obchodného cyklu a politické vedenie polovice globálnej ekonomiky. Možno to je dôvod, prečo je toľko predpovedí takých opatrných – len málokto chce v takom chúlostivom roku vysloviť nahlas radikálny názor.

Niektorí nevidia tento rok príliš pozitívne. Amundi varuje, že súčasný konsenzus nie je nič iné ako „rozprávka“. Výskum BCA sa domnieva, že makroobraz je teraz znepokojivejší, ako pred 12 mesiacmi. Deutsche Bank sa pripravuje na tvrdé pristátie v USA.

Ale je tu aj niekoľko pozitívne naladených dravcov. UBS Asset Management hovorí, že ak sa dosiahne mäkké pristátie základného scenára, „globálne akcie pohodlne stúpnu na nové historické maximá v roku 2024“. Commonwealth Financial Network očakáva, že ekonomika Goldilocks ponúkne „ideálny stav“ pre finančné trhy.

Na jednej veci sa takmer všetci zhodnú: Americké voľby nie je možné ignorovať. Mnohé firmy ako Citi a HSBC tvrdia, že je ešte príliš skoro, iné jednoducho varujú, aby investori očakávali volatilitu. Sláva pre UBS za načrtnutie konkrétneho potenciálneho scenára: patová situácia Trump-Biden s kandidátom tretej strany, ktorý drží rovnováhu, alebo rozhodnutie dokonca smeruje do Snemovne reprezentantov. Uvidíme.

Tu je to, čo v budúcom roku vidia tí najlepší a najbystrejší z finančného sveta:

AKCIE

  • Allspring Global Investments

Vzhľadom na obrovský rozdiel vo výnosoch medzi akciami s veľkou a malou/strednou kapitalizáciou sa rozpätie ocenenia medzi týmito skupinami ohromne rozšírilo – a tento rozdiel v ocenení robí malé/stredné spoločnosti pomerne atraktívne v porovnaní s ich väčšími náprotivkami.

Pri hľadaní príležitostí pre malú/strednú kapitalizáciu je však dôležité vyhodnotiť kvalitu každej spoločnosti, aby ste mohli určiť, či je to vhodná držba pre vaše portfólio a tolerancia voči riziku.

Defenzívne sektory by mohli byť atraktívne v roku 2024. Verejné služby, spotrebný tovar, investičné fondy do nehnuteľností a zdravotníctvo – štyri defenzívne sektory – dosiahli v roku 2023 slabé výsledky. Najmä zdravotná starostlivosť výrazne zaostávala v dôsledku sekulárnych a cyklických obáv. Ak by rok 2024 priniesol recesiu, defenzívne sektory mali tendenciu tomuto tlaku odolať.

V tomto režime vyšších úrokových sadzieb budeme pravdepodobne žiť dlhší čas, čo odstráni nápor pre nekvalitné spoločnosti a pasívne investovanie.

Kvalitné podniky so silnými konkurenčnými výhodami, silnými príjmami a peňažným tokom a nízkou úrovňou dlhu sú pripravené jasne sa odlíšiť prostredníctvom konkurencieschopných a udržateľných výsledkov.

Generovanie príjmu z opčnej stratégie by mohlo byť užitočné najmä pri defenzívnom umiestnení, keď si vyhliadky akciového trhu vyžadujú zvýšené riziko alebo tlmené výhľadové výnosy. Tieto stratégie sú navrhnuté tak, aby pridávali hodnotu v časoch napätia na trhu a mohli by znížiť brzdenie spôsobené volatilitou portfólia v dlhodobom horizonte.

  • AMUNDI

Vstupom do roku 2024 zostaňte v defenzívnej pozícií v oblasti akcií a zamerajte sa na udržateľnosť dividend, kvalitu a nízku volatilitu. Podhodnotené aktíva nájdete v USA a Japonsku. Keď Fed začne znižovať sadzby, obráťte sa na cyklickejšie trhy a sektory, ako je Európa, rozvíjajúce sa trhy a malé spoločnosti. Témy, ktoré treba sledovať v oblasti akcií, budú energetická transformácia, zdravotná starostlivosť a umelá inteligencia.

Vysoké rozdiely v ocenení a nižšej prebytočnej likvidity povedie k vyššej volatilite akcií. Nižší rast a inflácia môžu podporiť návrat k negatívnej korelácii dlhopisov a akcií, čo je dobrá správa pre diverzifikáciu a portfóliá s viacerými aktívami.

  • AXA

Ak sa úrokové sadzby a výnosy dlhopisov znížia a rast bude pokračovať, investori by mohli vidieť, že pozitívna dynamika akcií sa udrží. Netreba ale zatvárať oči ani pred dlhopismi, keďže tu sa objavila riziková prémia; tá v akciách erodovala.

Sme presvedčení, že globálne akcie by mali generovať pozitívny výnos s určitou volatilitou, ktorá pravdepodobne odráža presné načasovanie, kedy centrálne banky zvrátia kurz základných úrokových sadzieb.

  • Barclays

Teraz uprednostňujeme globálne akcie pred trhmi s kľúčovými dlhopismi. Po dobrom roku 2023 nie sú akcie podľa nášho názoru presvedčivo lacné a konsenzuálne predpovede dvojciferného rastu ziskov pre S&P 500 v rokoch 2024 a 2025 sa nám zdajú byť optimistické vo svete nižšieho rastu nominálneho HDP. Napriek tomu očakávame, že akcie prekonajú spomalenie v roku 2024, za predpokladu, že máme pravdu v tom, že toto je spodná časť cyklu.

V amerických akciách uprednostňujeme veľkú kapitalizáciu pred malou kapitalizáciou, aby sme sa zabezpečili proti trhovým šokom a tiež kvôli nezvyčajnej príležitosti získať silnú pozíciu v  kvalite. Uprednostňujeme hodnotu pred rastom na základe vysokej miery reálnej miery a nízkej miery medzinárodného predaja.

Európske akcie sa obchodujú s rekordnou zľavou z ocenenia, takže veľa zlých správ je už pravdepodobne ocenených. Pre rok 2024 si myslíme, že stredný jednociferný rast je primeraným očakávaním pre akcie EÚ, ak sa príbeh o mäkkom pristátí udrží na správnej ceste.

  • BCA Research

Náš rámec predpovedá, že globálna recesia sa začne v druhej polovici roku 2024, práve vtedy, keď väčšina investorov dospeje k záveru, že bolo dosiahnuté mäkké pristátie. Z nášho pohľadu sú makroekonomické základy pre akcie a iné rizikové aktíva teraz znepokojujúcejšie ako pred 12 mesiacmi.

Boli sme optimistickí, pokiaľ ide o akcie v roku 2023, ale v roku 2024 máme medvedí trend. Zatiaľ čo akcie a iné rizikové aktíva by sa mohli v najbližších mesiacoch dostať vyššie, investori s 12-mesačným horizontom by sa mali obrátiť na defenzívu.

Akciová rally vyhasne začiatkom budúceho roka. Náš cieľ na konci roku 2024 pre index S&P 500 je 3 500. Americké akcie počas nasledujúcej recesie prekonajú svojich globálnych kolegov, ale nie o toľko ako v predchádzajúcich poklesoch.

Stále očakávame, že akcie budú v najbližších mesiacoch stúpať, keďže inflácia bude naďalej klesať, no dopyt po práci zostáva dostatočne silný na to, aby odvrátil fázový prechod do režimu rýchlo rastúcej nezamestnanosti. Napriek tomu náš prst smeruje k tlačidlu EXIT , pripravený vystúpiť, keď nám to naše patentované indikátory povedia.

Smerovo očakávame, že americký akciový trh prekoná nasledujúcu recesiu. Sú však namieste dve upozornenia: Po prvé, tomu, že nad výkonnosť by mohla predchádzať krátke obdobie nedostatočnej výkonnosti počas nasledujúcich približne troch mesiacov. Po druhé, keď sa recesia začne, americké akcie nemusia prevýšiť o toľko ako v minulosti kvôli ich relatívne vysokému oceneniu.

  • BlackRock Investment Institute

Prehodnocujeme tému AI v akciách rozvinutých trhov v horizonte 6 až 12 mesiacov. Vidíme, že odolnosť technologického sektora v oblasti ziskov pretrváva a očakávame, že bude hlavnou hnacou silou rastu celkového zisku amerických spoločností v roku 2024.

Vidíme väčší rozptyl výnosov na globálnych trhoch, čo vytvára príležitosti pre investorov, ktorí sa pozerajú za hranice svojich domácich trhov. Sme selektívni naprieč regiónmi a krajinami, pričom posudzujeme ocenenia, vyhliadky na zárobky a to, čo je v cene. Máme radi japonské akcie na rozvinutých trhoch. V rámci rozvíjajúcich sa trhov máme radi Indiu a Mexiko ako príjemcov obrovských síl, aj keď relatívne ocenenia vyzerajú byť bohaté.

V amerických akciách máme podváženú pozíciu na širokom trhu – stále je to naša najväčšia alokácia portfólia. Nádeje na zníženie sadzieb a mäkké pristátie vyvolali rally. Vidíme riziko, že tieto nádeje budú sklamané.

Máme podvážené európske akcie. ECB pri spomalení drží prísnu politiku. Ocenenia sú atraktívne, ale nevidíme katalyzátor na zlepšenie sentimentu.

  • BNP Paribas

Riziká sú ľahko nasmerované k slabšiemu rastu. Tento scenár by pravdepodobne viedol k nižším výnosom dlhopisov a nižším cenám akcií, keďže očakávané výnosy sa nenaplnia.

Kombináciou nášho hodnotenia fundamentov a trhových ocenení alebo rizikových prémií je našim najvyšším presvedčením, že alokácia aktív na rok 2024 bude dlhodobá spolu s opatrnosťou pri akciách na rozvinutých trhoch.

Rovnaké základné riziká a obavy z ocenenia, ktoré nás vedú k uprednostňovaniu dlhopisov, vedú aj k našej opatrnosti v súvislosti s akciami na rok 2024. Naše obavy sa teraz sústreďujú najmä v Európe. Európske ocenenia akcií sa z nášho pohľadu javia ako neatraktívne – nielen vo vzťahu k vlastnej histórii regiónu, ale aj v porovnaní s európskymi vysokokvalitnými, vysoko výnosnými a štátnymi dlhopismi.

  • BNY Mellon Wealth Management

Americké akcie vedú. Odolná ekonomika a technológia AI poháňajú firemné zisky. Podľa nášho názoru nie sú ocenenia Magnificent Seven prehnané vzhľadom na ich silné hotovostné zostatky a konkurenčné postavenie pre pokroky v AI. A tiež si myslíme, že je tu priestor na rozširovanie rally na trhu.

Keďže vo viac ako 40 % svetových ekonomík sa konajú národné voľby – vrátane prezidentských volieb v USA – politika určite prispeje k volatilite trhu. História nám však hovorí, že volebné roky v USA sú po slabom prvom polroku pre akcie často pozitívne. Rastúci počet aktívnych globálnych konfliktov tiež zvyšuje riziko. Hoci sa nadchádzajúci rok môže ukázať ako nestály, predstavuje pre investorov atraktívne príležitosti naprieč triedami aktív so strednodobým až dlhodobým časovým horizontom.

  • Capital Group

Vzhľadom na to, že rok 2023 bol ťažkým rokom, je logické očakávať v roku 2024 oživenie ziskov, čo by mohlo poskytnúť pristávaciu dráhu pre akcie, aby smerovali vyššie. Existuje niekoľko rizík, ktoré by mohli viesť k podstatným revíziám ziskov, vrátane pomalých spotrebiteľských výdavkov vzhľadom na pretrvávajúcu infláciu, spomalenia hospodárskeho rastu v Európe a Číne a rastúceho geopolitického rizika vojen na Ukrajine a v Izraeli.

Zatiaľ čo Amerika zostáva dôležitým motorom inovácií, investori by mali hľadať investičné príležitosti v Európe a mimo nej, ktoré môžu poskytnúť diverzifikáciu portfólií. S investormi zmietanými v zápale umelej inteligencie sa ocenenia akcií vyplácajúcich dividendy v porovnaní so širším trhom potichu posunuli k minimám za niekoľko desaťročí. S očakávaným zmiernením rastu v roku 2024 a pretrvávajúcim potenciálom recesie môžu dividendy zohrávať významnejšiu úlohu pri riadení celkových výnosov pre investorov.

Skúste sa pozrieť za volebný cyklus. Kvalitné spoločnosti sa niekedy môžu dostať do politického hľadáčika, čo môže vytvoriť príležitosť na nákup. Zatiaľ čo trhy môžu byť vo volebných rokoch volatilné, pre dlhodobých investorov, ktorá politická strana zaujme Biely dom, má malý vplyv.

  • Charles Schwab

Globálne akcie môžu reagovať zvýšenou volatilitou na zdanlivo chaotické údaje, keď sa časti globálnej ekonomiky pohybujú rôznymi smermi, pričom širšia stabilizácia a oživenie sú viditeľné až v priebehu času. Trpezliví investori do globálnych akcií s pohľadom na celkový obraz môžu ťažiť aj napriek nerovnomernej ceste vyššie, ak trhy zohľadnia lepší rast vpred podporovaný znižovaním sadzieb medzi hlavnými centrálnymi bankami.

Priemerné medzinárodné akcie naďalej prevyšujú priemerné akcie v USA a ponúkajú širšiu základňu podpory pre rozvinuté medzinárodné akcie.

Akcie súvisiace s umelou inteligenciou môžu ťažiť zo zvyšujúcich sa kapitálových investícií a poskytnúť investorom príležitosť, keď sa firmy snažia zlepšiť svoje obchodné procesy. Diverzifikácia portfólia však zostáva dôležitá vzhľadom na zvýšenú volatilitu, ktorá často sprevádza nové technológie.

Neočakávame oživenie ekonomiky v tvare V ani neočakávame obrátený tvar V k ceste úrokových sadzieb, preto naďalej uprednostňujeme „kvalitné“ spoločnosti so silným cash flow. Zatiaľ čo tieto akcie možno nájsť vo všetkých sektoroch, sú viac sústredené vo financiách a energetike.

  • Citi

Vzhľadom na našu predpoveď recesie existuje pokušenie znížiť riziko. Zistili sme však, že index S&P 500 nie je príliš perspektívny, pokiaľ ide o recesiu. Preto si myslíme, že táto akciová rally má ešte niečo v nádrži. Aj keď je veľmi ťažké na začiatku rozlíšiť medzi mäkkými a tvrdými pristátiami, dávali by sme si pozor na rastúcu výnosovú krivku, vyššie úverové rozpätia a nižší pomer meď/zlato.

V strednodobom horizonte zostávame relatívne konštruktívni, pokiaľ ide o globálne akcie; naše trhové ciele naznačujú približne 10% nárast pre MSCI AC World do polovice roku 2024. So zlepšujúcou sa rovnováhou makrorizík v našej globálnej akciovej stratégii prevážime Európu a rozvíjajúce sa trhy. Čo sa týka sektorov, teraz sme zaujatí smerom k cyklickým a rastovým odvetviam s prevahou v globálnych technológiách a materiáloch. Menej optimistickí sme v oblasti spotrebiteľských sektorov a verejných služieb.

Vyvíjajúce sa makro prostredie tiež naznačuje, že zhodnocovanie cien akcií sa rozšíri v USA a potom na celom svete. V roku 2024 očakávame, že o ziskové rastové akcie s malou a strednou kapitalizáciou so solídnymi súvahami sa obnoví záujem. A globálne existujú aj ďalšie potenciálne dobre hodnotené akciové príležitosti.

Odhadujeme, že akcie na rozvinutých trhoch budú mať priemerný výnos 8,2 %, čo je nárast zo 7 % v minuloročných odhadoch. Predpovedáme tiež rast ziskov spoločnosti DM, čo by malo pomôcť udržať ocenenia na rozumných úrovniach a udržať tieto nárasty cien akcií.

  • Commonwealth Financial Network

Vzhľadom na pozadie akcií a nástrojov fixného príjmu naďalej obhajujeme rovnováhu medzi štýlmi, trhovými kapitalizáciami a geografickými oblasťami, až kým nebude jasnejšie kam sa trh bude uberať. Aj keď je rast veľkých spoločností drahší v porovnaní s inými triedami aktív a historickými oceneniami, veríme, že má pevnejší základ, najmä ak zohľadníte vyhliadky umelej inteligencie, ktorá prináša revolúciu v technologickom sektore.

Keďže akciové trhy fungujú na základe prevládajúcich obáv a investori sa stávajú pohodlnejšími s novým štandardom vyšších, dlhších sadzieb, očakávame, že S&P 500 skončí v roku 2024 medzi 4 700 a 4 800, pričom index MSCI ACWI ex-US bude okolo 315 – 320, nárast o približne 5 % z úrovne na konci novembra. Rast ziskov pre S&P 500 sa pravdepodobne usadí niekde v strednom jednocifernom rozsahu. V rámci medzinárodného priestoru sa od rozvíjajúcich sa trhov očakáva silný dvojciferný rast ziskov, ktorý by kompenzoval pomalší výhľad rastu pre Európu a Japonsko.

  • Deutsche Bank

Zostávame neutrálni pri raste mega-cap a technológií, pretože vynikajúci relatívny rast výnosov sa už odráža vo veľmi vysokých oceneniach. Naďalej prevažujeme nad finančným sektorom, ako aj s cyklickým spotrebiteľským sektorom, keďže sú už oceňované pre recesiu a z prípadného oživenia budú mať najväčší prospech. Preťažujeme materiály na rastový cyklus nahor a nadol. Vo vzťahu k priemyslu zostávame neutrálni, keďže ich už podporila priemyselná politika. Zachovajte neutrálny postoj k energii. Zostávame podvážení a defenzívni, kým nebudú obavy z recesie sprevádzané poklesom výnosov dlhopisov.

Na konci roka 2024 očakávame cieľ S&P 500 vo výške 5 100. Očakávame vo všeobecnosti podobné výnosy v Európe ako v USA zo súčasných úrovní v priebehu roku 2024. Japonsko presúvame do podváhy. Sme neutrálni pre rozvíjajúce sa trhy, pretože diskont pri ocenení odráža klesajúce odhady, najmä v Číne.

  • DWS

V roku 2024 sú celkové výnosy 6 % na globálnych akciových trhoch reálne. Americký trh je veľmi vysoko cenený a nedávny lepší výkon v porovnaní s európskymi akciami je takmer výlučne spôsobený dobrým výkonom „Magnificent 7“. Ich silný vplyv sa pravdepodobne v roku 2024 zatiaľ príliš nezmení.

Akciové trhy v Európe a Japonsku sú sľubnejšie ako široký americký trh v roku 2024. V Európe sú zaujímavé najmä malé a stredné spoločnosti, ktoré trpeli averziou k riziku na trhoch a majú nízke valuácie.

Pokiaľ ide o alokáciu akcií, sme neutrálni vzhľadom na zvýšenú atraktivitu úrokových investícií a geopolitické riziká na Blízkom východe a uprednostňujeme Európu a Japonsko pred USA. Na sektorovej úrovni uprednostňujeme defenzívnejšiu orientáciu. Sľubným sa javí napríklad sektor komunikačných služieb. Pokiaľ ide o investičné štýly, uprednostňujeme rastové akcie s kvalitou a primeraným zhodnotením.

  • Fidelity

V našom základnom scenári by cyklická recesia priniesla nižší ekonomický rast, ktorý by mohol byť znepokojujúci pre malé spoločnosti alebo spoločnosti s diskrečným predajom. Akcie (okrem nekvalitných alebo malých mien) by boli zaujímavé, zatiaľ čo v prípade nástrojov fixných výnosov by sa pozornosť zamerala na krátkodobé, vysokokvalitné úvery.

Investori by sa nemali báť držby vybraných akciových investícií, pretože trhy očakávajú ekonomické oživenie neskôr v tomto roku. Americké akcie by boli obzvlášť dobre umiestnené. Najmä akcie strednej kapitalizácie vyzerajú atraktívne spolu s veľkou časťou indexu S&P 500, ktoré nezdieľajú neuveriteľný tohtoročný výkon „Magnificent 7“. Ocenenia vyzerajú primerane pre tieto dobre riadené spoločnosti so solídnymi vyhliadkami rastu. Americké spoločnosti s malou kapitalizáciou by boli v scenári spomalenia alebo recesie náročnejšie vzhľadom na ich väčšie potreby refinancovania dlhu.

Stálo by za to hľadať lacné akcie na trhoch, ako je Európa a Japonsko, kde sú ocenenia ďaleko od oceňovania v akomkoľvek druhu recesie. Japonsko je obzvlášť pozitívne pre vlastníkov akcií vďaka sérii reforiem správy a riadenia spoločností, ktoré sa zamerali na výnosy akcionárov.

V cyklickej recesii by sme boli opatrní, pokiaľ ide o európske cyklické spoločnosti, ako sú priemyselné odvetvia, ale očakávali by sme, že príležitosti nájdeme medzi finančnými spoločnosťami, ktoré sú atraktívne hodnotené. Proxy dlhopisov, ako sú verejné služby, spotrebný tovar a zdravotníctvo, sa tiež zvyčajne darí v cyklickej recesii.

  • Franklin Templeton

V rámci akcií by naše preferencie boli malé/stredne veľké, defenzívne voči cyklickým a medzinárodné voči americkým akciám. Malý počet vysokovýkonných spoločností naďalej vedie široké indexy v USA, ale veríme, že najlepšie budúce investičné príležitosti na celom svete spočívajú v širokom spektre sektorov, ktoré sú atraktívne hodnotené vďaka silným príbehom sekulárneho rastu. Akcie so silnými peňažnými tokmi, ktoré podporujú dividendy, sa stávajú atraktívnymi, keď sa ekonomická a rastová neistota zvyšuje, a tieto typy kvalitných spoločností majú často menšiu cyklickú expozíciu, čo môže následne zabezpečiť rast vo všetkých trhových cykloch.

Medzinárodné akciové príležitosti sa zvyšujú, keďže vrchol amerického dolára a meniaca sa geopolitika vedú k viac regionalizovaným obchodným vzorcom a preskupovanie vytvára problémy pre konkrétne krajiny a spoločnosti.

  • Generali Investments

Očakávame pozitívny rok pre vysoko výnosné úvery a akcie, ale na začiatku slabý výkon. Pre najbližšie obdobie odporúčame malú podváhu u oboch.

  • Goldman Sachs Asset Management

Na verejných akciových trhoch očakávame, že sa makroekonomické diskusie sa posunú smerom k tomu, ako môžu konkrétne trhové sektory a spoločnosti zvládať vyššie kapitálové náklady a pomalší rast. Hnacou silou portfólia bude pravdepodobne kombinácia kvalitných firiem, silných platiteľov dividend a regionálnej diverzifikácie.

Volebný supercyklus sa rozvinie v roku 2024 na pozadí zvýšeného geopolitického rizika a hospodárskej súťaže medzi národmi. Investori možno budú musieť skombinovať interné odborné znalosti s poznatkami od poradcov priamo na mieste, aby sa vyrovnali s volatilitou. Spoločnosti, ktoré ťažia z obnovy kritických dodávateľských reťazcov a zvýšených investícií do národnej bezpečnosti, môžu predstavovať presvedčivé investičné príležitosti.

Polovodiče, kybernetická bezpečnosť a zdravotná starostlivosť sú oblasti, ktoré treba sledovať, ako AI transformuje priemyselné odvetvia. Schopnosť nájsť pravdepodobných víťazov zajtrajška je rozhodujúca v ére veľkého rozptylu medzi vysoko a nízko kvalitnými rastovými spoločnosťami. Keď sa trh počiatočnej verejnej ponuky (IPO) nakoniec zotaví, investori do prevratných spoločností z toho môžu profitovať.

Výraznejší sklon smerom k aktívnym stratégiám môže investorom pomôcť v roku 2024 zorientovať sa vo zvýšenom rozptyle výkonnosti, pretože spoločnosti sa prispôsobujú vyšším a dlhším sadzbám a silným témam sekulárneho rastu. Rastúce kapitálové náklady budú výzvou pre obchodné modely, ktoré sa spoliehajú na vysoký pákový efekt, lacné pôžičky a dostatočnú likviditu, preto bude dôležité zamerať sa na silné súvahy.

Nová realita vyšších úrokových sadzieb a geopolitického rizika si vyžaduje menší pákový efekt a väčšiu pozornosť venovanú likvidite a riadeniu rizík. Globálna diverzifikácia môže tiež pridať hodnotu portfóliám, keďže sa ekonomiky líšia a pohybujú vlastným tempom.

  • HSBC

Najpravdepodobnejším výsledkom pre nasledujúce mesiace a štvrťroky je, že trhy sa budú vo všeobecnosti pohybovať medzi režimom Goldilocks a reverzným režimom Goldilocks. (Goldilocks predstavuje model ideálneho trhu. Pozn.r.) To tiež znamená, že korelácia medzi rizikovými aktívami a suverénnymi krajinami na rozvinutom trhu pravdepodobne čoskoro neklesne do záporného pásma. Pravdepodobne zostaneme vo svete, v ktorom výnosy akcií a dlhopisov pozitívne korelujú.

S nízkymi konsenzuálnymi rastovými očakávaniami a istou mierou lepkavosti inflácie sa domnievame, že je nepravdepodobné, že by sa v krátkom čase opäť objavil klasický risk-on/risk off. Klasické portfólio 60/40 by preto podľa nášho názoru naďalej zápasilo s trhom. Veríme, že načasovanie bude dôležitejšie.

Teoreticky správne alokácie aktív v týchto dvoch režimoch sú celkom zrejmé: buď všetko predajte a zostaňte v hotovosti ,  alebo nakúpte takmer všetko okrem dolára (najmä rastové akcie a prenášajte aktíva). Problém je v tom, že tieto alokácie aktív sú takmer presne opačným smerom. Takže je to v podstate buď všetko o načasovaní trhu, alebo o nájdení „hlavnej“ triedy aktív, ktorú môžu investori držať v oboch prostrediach.

Slabšia ekonomika a dezinflácia by mali byť priaznivé prostredie pre štátne dlhopisy a náročné pre akcie. Očakávame, že japonské akcie by mohli byť v krátkodobom aj dlhodobom horizonte lepšie ako medzi rozvinutými trhmi. Na Západe čelia americké akcie niekoľkým výzvam, zatiaľ čo európske akcie vyzerajú lacnejšie, a preto môže byť pokles cien obmedzený. Porovnanie relatívneho ocenenia hodnoty a rastových zásob v Európe za posledné dve desaťročia odhaľuje, že hodnota je teraz o 30 % lacnejšia, ako bola, zatiaľ čo rast je o viac ako 50 % drahší.

  • Invesco

Vzhľadom na náš základný scenár očakávame, že na začiatku roka 2024 sa globálny apetít podstupovať riziko zvýši, pričom trhy zaznamenajú určitú volatilitu, keďže neskôr v tomto roku začnú počítať s oživením. Toto prostredie by malo uprednostňovať akcie.

V rámci akcií vidíme najväčší potenciál na rozvíjajúcich sa trhoch, hoci akcie na rozvinutých trhoch mimo USA sa tiež zdajú byť atraktívne a predpokladáme, že hodnotové, cyklické akcie a akcie s malou kapitalizáciou prekonajú výkonnosť trhu. Pokiaľ ide o sektory, uprednostňujeme spotrebiteľské uváženie a technológie.

Uprednostňujeme cykliku a hodnotu v prvej polovici ako trhovú cenu v druhej polovici oživenia, ale v druhej polovici roka by návrat k trendovým mieram rastu a klesajúcim úrokovým sadzbám mohol byť prínosom pre technológie a rastové akcie.

  • JPMorgan

Na akciových trhoch sa v roku 2024 očakáva náročnejšie makro pozadie. Nedostatočný rast ziskov a geopolitické riziká budú mať vplyv na vyhliadky akcií. Analytici JPMorgan odhadujú rast ziskov S&P 500 o 2 – 3 % a cenový cieľ 4 200, s tendenciou smerom nadol. Z regionálneho hľadiska majú USA naďalej nadštandardnú prémiu za kvalitu v porovnaní s ostatnými trhmi vzhľadom na zloženie svojho sektora a akcie s mega-capom bohatým na hotovosť.

Mimo USA a na medzinárodných rozvinutých trhoch je výhľad pre akcie Spojeného kráľovstva optimistický vzhľadom na významnú podporu pri oceňovaní a priaznivé zloženie sektorov. Napriek lacnému zhodnoteniu očakávame, že európske akcie budú mať cestu v tvare písmena V a na konci roka budú relatívne ploché.

Japonsko zostáva atraktívne s potenciálnym nárastom maloobchodnej účasti, silnými súvahami, zlepšujúcim sa zameraním na akcionárov, lepším rastom reálnych príjmov spotrebiteľov a stále podporným politickým pozadím.

Vzhľadom na to, že existujú scenáre rastu, investori by pravdepodobne nechceli príliš znížiť svoju expozíciu voči akciám, ale namiesto toho zamerať pozornosť na kvalitné akcie a platiteľov príjmu. Naším najvyšším presvedčením naprieč akciovými trhmi je zameranie sa na akcie vyššej kvality – tie s robustnými súvahami, osvedčenými manažérskymi tímami a silnejšou schopnosťou brániť marže. Prirodzene, niektoré z nich možno nájsť v technologickom sektore, ale existujú aj dobré príklady v cyklickejších sektoroch, ako je priemysel a financie, ako aj v tradične defenzívnejších sektoroch, ako je zdravotníctvo.

Vidíme výhody vo vyváženom prístupe medzi rastovým a hodnotovým štýlom. Napriek možnému zníženiu očakávaných ziskov si myslíme, že nízke výplatné pomery a solídne súvahy by mali manažmentu stále ponechať dostatok priestoru na vrátenie hotovosti akcionárom. Vzhľadom na stále zvýšenú neistotu týkajúcu sa vývoja ekonomiky v roku 2024 sa regionálne diverzifikovaný prístup javí ako obozretný. V USA bude musieť technológia megacap pokračovať v prekonávaní stále vyššej latky, pokiaľ ide o očakávania zvýšených ziskov. Jemnejšie pristátie pre ekonomiku pravdepodobne prospeje cyklickejším regiónom, ako je Európa a rozvíjajúce sa trhy, zatiaľ čo v prípade hlbšieho poklesu môžu vystúpiť do popredia defenzívnejšie charakteristiky trhu Spojeného kráľovstva.

Vzhľadom na rozsah rally v japonských akciách k dnešnému dňu sme opatrní, pokiaľ ide o vyhliadky na ďalší výrazný rast.

  • Morgan Stanley

V globálnych akciách povedie Japonsko, pretože reflácia a zlepšenie ROE sú sekulárne pozitíva. Európa a rast rozvíjajúcich sa trhov sú pravdepodobne sklamaním. Očakávame, že rast ziskov v USA sa začiatkom roka 2024 zníži a potom sa vráti. Odporúčame postoj obranného rastu a neskorých cyklov. Vidíme, že S&P 500 bude na konci roku 2024 na úrovni 4 500.

Naše očakávané výnosy počas nasledujúcich 12 mesiacov na hlavných akciových trhoch sú pohodlne pozitívne. Pre USA predpokladáme 4,7 % celkových výnosov a pre Európu 4,4 %.

  • Net Davis Research

Globálny býčí trh s akciami by mal v priebehu roka pretrvávať, aj keď nie bez volatility. Zatiaľ čo americké akcie by sa podieľali na postupe v prvej polovici, môžu postúpiť relatívnu silu rozvíjajúcim sa trhom a možno aj iným lepšie hodnoteným trhom. V súčasnosti máme nadváhu v USA a trhovej váhe EM, ale budeme sledovať náš model, aby sme zistili, či bude zmena týchto váh v priebehu roka zaručená.

Európske akcie by sa síce mali zúčastniť, ale spomalenie ekonomiky neskôr v priebehu roka by bolo rizikom, keďže región už koketuje s recesiou. Ocenenia a naše vyhliadky na výnosy uprednostňujú cyklický rast pred sektormi s cyklickou hodnotou v roku 2024. Hodnotenia, ukazovatele rizika a slabnúci dolár podporujú malé spoločnosti v krátkom čase.

Japonsko pravdepodobne zvýši sadzby. A keďže výnosy dlhopisov rastú, japonské dlhopisy by mali mať nižšiu výkonnosť ako ostatné rozvinuté dlhopisové trhy, pričom súbežné zhodnocovanie jenu je výzvou pre japonské akcie.

  • Nuveen

Našou hlavnou témou kapitálových investícií je znižovanie širokých cyklických expozícií a zameranie sa na vysokokvalitné spoločnosti so silnými základmi a voľnými peňažnými tokmi, ktoré môžu mať lepšiu pozíciu na to, aby odolali spomaleniu ekonomiky. V dôsledku kompresie ocenenia sme voči veľkým akciám v USA o niečo menej pozitívni ako v minulom štvrťroku. V tejto oblasti sa zameriavame na tých, ktorí vyplácajú dividendy a vysokokvalitné oblasti rastu, najmä v technologických sektoroch, ako sú softvér a polovodiče. Uprednostňujeme akcie verejných nehnuteľností a verejnej infraštruktúry.

Z geografického hľadiska naďalej uprednostňujeme USA pred ostatnými rozvinutými trhmi. Zisky amerických spoločností sa zdajú byť ďalej na ceste k oživeniu a USA ponúkajú lepšie obranné vlastnosti vzhľadom na potenciálne spomalenie globálnej ekonomiky.

  • Pimco

Pri pohľade na všetky triedy aktív veríme, že dlhopisy vynikajú svojimi silnými vyhliadkami v základnom makro výhľade, ako aj svojou odolnosťou, diverzifikáciou a najmä ocenením. Vzhľadom na riziká pre drahý akciový trh je dôvod na alokáciu do vysokokvalitného nástroju fixného príjmu presvedčivý.

V neistých časoch radšej investujeme do kvalitných akcií. V rámci našej celkovej neutrálnej pozície máme vyššiu váhu v amerických akciách (S&P 500), ktoré majú viac kvalitatívnych charakteristík ako v iných regiónoch, najmä na rozvíjajúcich sa trhoch. Hoci sa index S&P 500 celkovo javí ako drahý, vidíme potenciál na diferenciáciu a príležitosti pre tematické obchody. Z makro perspektívy existuje aj potenciál pre ekonomickú odolnosť (napríklad silný americký spotrebiteľ) na podporu akciových trhov viac, ako v súčasnosti predpokladáme. Preto sme neutrálni v akciách v rámci portfólií s viacerými aktívami.

Európsky rast by mohol byť ohrozenejší ako v USA, takže máme podváženú pozíciu na miestnom akciovom trhu napriek jeho atraktívnejšiemu oceneniu. Na krátkej strane alokácie akcií sa zameriavame na odvetvia citlivé na sadzby, najmä na spotrebiteľské cyklické sektory, ako sú stavebníci. Automotive by tiež mohli trpieť vyššími úrokovými sadzbami na dlhšie obdobie; keď sa ponuka normalizuje, myslíme si, že dopyt bude mať problém udržať krok.

  • Russell Investments

Európa bola tvrdo zasiahnutá celosvetovým poklesom výroby a slabým dopytom z Číny. Hoci akcie eurozóny boli v roku 2023 silné, pravdepodobne budú v roku 2024 bojovať s prísnou menovou politikou a rizikami recesie.

V Číne bude fiškálna politika pravdepodobne dominantným faktorom do roku 2024, keďže vláda pokračuje v postupných nových politikách na podporu ekonomiky. Čínske akcie vyzerajú vo väčšine metrík lacno, ale zatiaľ zostávame opatrní. Očakávame rast okolo 4,5 %.

Veríme, že akcie ponúkajú obmedzený rast, pretože násobky ocenenia sú drahé pri zvýšených rizikách recesie. Z nášho pohľadu je faktor kvality preferovanou expozíciou na akciovom trhu.

  • State Street

Keďže rozsah možných trhových výsledkov je širší, než je obvyklé, riziká sú pevne skreslené smerom nadol. V dôsledku toho by investori mali pri konštrukcii investičných portfólií na rok 2024 zvážiť tieto tri stratégie: Zamerať sa na rast s kvalitnými americkými akciami, klásť dôraz na stabilný príjem a hľadať nové príležitosti podporované makrodynamikou.

Očakávame, že v roku 2024 budú americké akcie naďalej predbiehať široko rozvinuté trhy mimo USA a rozvíjajúce sa trhy vzhľadom na ich vyššie vyhliadky na rast, vyššie výnosy a ekonomickú odolnosť a väčšiu expozíciu voči krátkodobým príjemcom rýchleho rozvoja v oblasti AI. Ale keďže sa očakáva spomalenie ekonomického rastu USA, predpoklad rozšírenia marže zakotvený v súčasných konsenzuálnych odhadoch na rok 2024 bude spochybnený vyššími nákladmi na financovanie, nadpriemernou infláciou a slabším výhľadom dopytu.

Investori by mali zvážiť: základnú viacfaktorovú stratégiu USA, ktorá spája kvalitu, hodnotu a minimálnu volatilitu, aby zachytila rast orientovaný na kvalitu s defenzívnym sklonom; silná cenová sila poisťovníctva s cieľom zamerať sa na oblasti so spoľahlivým rastom; technologickí lídri v sektoroch informačných technológií, komunikačných služieb a spotrebiteľského tovaru na zachytenie trendov súvisiacich s AI; a stratégie rastu dividend, aby sa znížila volatilita pri presadzovaní rastu.

Keďže vyššie sadzby ukrajujú z hospodárskeho rastu a zvyšuje sa volatilita akcií, zameranie sa na rast s kvalitou akciových portfólií môže pomôcť dosiahnuť rast spojený so stabilitou.

  • Truist Wealth

Rozumný základný odhad celkovej návratnosti pre S&P 500 je v rozmedzí 5 % až 10 %, no história naznačuje, že pravdepodobnosť oveľa dramatickejšieho pohybu je zvýšená. Udržte si nadváhu v USA v porovnaní s medzinárodnými a väčšími spoločnosťami v porovnaní s malými kapitalizáciami. Buďte pripravení presunúť sa do zaostávajúcich oblastí trhu, ale čakajte na zmenu relatívneho ekonomického, výnosového a cenového trendu.

Udržiavame našu nadváhu v oblasti technológií a komunikačných služieb. Nedávno došlo k odklonu od týchto rastových sektorov, ale pred zmenou našej pozície čakáme na ďalšie potvrdenie. Po tom, čo sme výrazne zaostali za trhom, sme teraz neutrálnymi s nehnuteľnosťami, keďže relatívne cenové trendy sa zlepšujú. Máme podváhu spotrebných základných výrobkov, zdravotnej starostlivosti a materiálov.

  • UBS

Očakávame, že akciové trhy porastú vo všeobecnosti, ale najmä kvalitné spoločnosti, vrátane spoločností v technologickom sektore, s potenciálom rastu ziskov na pozadí menej silnej ekonomickej aktivity. Regionálne sa nám páčia akcie rozvíjajúcich sa trhov a akcie Spojeného kráľovstva považujeme za najmenej preferované.

Očakávame mierne oživenie globálnych akciových indexov v roku 2024, keďže zisky rastú a úrokové sadzby a výnosy dlhopisov klesajú. V našom základnom prípade vidíme, že index S&P 500 sa do decembra budúceho roka zvýši na 4 700. Očakávame, že akcie výrazne prekonajú dlhopisy, ak americká ekonomika dosiahne mäkké pristátie. Podľa nášho názoru je cena na dlhopisovom trhu už oveľa konzistentnejšia s týmto pozitívnym ekonomickým výsledkom ako na akciovom trhu. V scenári mäkkého pristátia veríme, že globálne akcie pohodlne vystúpia na nové historické maximá v roku 2024, zatiaľ čo nie je jasné, či výnosy z dlhodobejších dlhopisov ešte budú klesať.

Veríme, že prekvapením na trhoch pre rok 2024 bude akciová rally bez výrazného poklesu výnosov dlhopisov, iba zníženie volatility dlhopisového trhu. Konsenzuálne očakávania sú pre lepšiu výkonnosť dlhopisov v porovnaní s akciami. Domnievame sa však, že 12-mesačné budúce revízie výnosov stále poukazujú na rast akcií a ocenenia akcií nie sú také natiahnuté mimo hŕstky veľkých amerických technologických firiem.

Vo fondoch peňažného trhu je rekordných 6 biliónov dolárov. Keďže hotovostné sadzby začínajú klesať a obavy z recesie sa rozplynú, máme podozrenie, že veľká časť týchto aktív bude prerozdelená s cieľom dosiahnuť vyššie výnosy. Toky zamerané na návratnosť do akcií a úverov by mohli byť katalyzátorom oveľa lepšieho výkonu rizikových aktív, než sa očakáva. Posun od inflačného rizika k riziku recesie znamená, že pozitívna korelácia medzi akciami a dlhopismi by sa mala oslabiť.

Kvalitné dlhopisy by mali priniesť zhodnotenie výnosu aj kapitálu, zatiaľ čo akcie so stabilnými súvahami a udržateľnými ziskovými maržami majú pravdepodobne najlepšiu pozíciu na generovanie výnosov napriek slabšiemu hospodárskemu rastu.

Akcie aj dlhopisy by mali priniesť kladné výnosy v roku 2024. Spomalenie ekonomického rastu USA, klesajúca inflácia a očakávania nižších úrokových sadzieb by mali znamenať nižšie výnosy, podporné oceňovanie dlhopisov a akcií, pričom absencia závažnej recesie v USA by mala stačiť na to, aby umožnila spoločnostiam pokračovať v raste zárobkov.

  • Unicredit

Ceny akcií v eurozóne majú potenciál v roku 2024 vzrásť približne o 10 %. Potenciál je ešte väčší v USA, keďže technologické akcie majú vyššiu citlivosť na úrokové sadzby.

  • Vanguard

Vyššie úrokové sadzby znamenajú vyššie výnosy pre investorov do dlhodobých dlhopisov. Americké súhrnné dlhopisy a štátne dlhopisy považujeme konkrétne za blízke reálnej hodnote.

Americké akcie a najmä rastové akcie sa zdajú byť nadhodnotené viac ako pred rokom. Prípad portfólia 60/40 sa posilnil. Pre dlhodobých investorov do vyvážených portfólií sa pravdepodobnosť dosiahnutia 10-ročného anualizovaného výnosu aspoň 7 %, čo je priemer po roku 1990, zvýšila z 8 % v roku 2021 na dnešných 40 %.

Ocenenia sú najviac natiahnuté v USA. V dôsledku toho sme znížili naše očakávania návratnosti akcií v USA na ročných 4,2 % – 6,2 % v priebehu nasledujúcich 10 rokov zo 4,4 % – 6,4 % smerom od roku 2023. Na americkom trhu sú hodnotové akcie atraktívnejšie ako od konca roka 2021 a akcie s nízkou kapitalizáciou sa tiež javia ako atraktívne z dlhodobého hľadiska.

Naše projekcie naznačujú zvyšujúcu sa pravdepodobnosť väčších príležitostí mimo USA z pohľadu investora v amerických dolároch. Predpokladáme 10-ročné anualizované výnosy 7 % – 9 % pre rozvinuté trhy mimo USA a 6,6 % – 8,6 % pre rozvíjajúce sa trhy.

  • Wells Fargo

Uprednostňujeme kvalitu a defenzívnejšiu pozíciu v rámci akcií, pretože zisk na akciu sa spomaľuje a ekonomika sa spomaľuje. V dôsledku toho uprednostňujeme americké veľké spoločnosti pred strednou a malou kapitalizáciou, ako aj rozvinuté trhy pred akciami rozvíjajúcich sa trhov.

Zdravotná starostlivosť, Priemysel a Materiály sú naše obľúbené sektory, zatiaľ čo máme nepriaznivé hodnotenia v oblasti Consumer Discretion a Real Estate. S&P 500 na úrovni 4 600 až 4 800 do konca roka.

Zdroj: www.bloomberg.com