Komentár k 15.8.2022 -Vracia sa nám optimizmus?

Na akciový trh v USA sa vracia optimizmus. Niektorí investori sú stále viac presvedčení, že ekonomika sa môže vyhnúť prudkému poklesu, aj keď bude dlho bojovať s vysokou infláciou. Index S&P 500 sa od polovice júna odrazil približne o 15 %, čím znížil svoju medziročnú stratu na polovicu a technologický index Nasdaq vzrástol o približne 20 %.

Podľa prieskumu Americkej asociácie individuálnych investorov dosiahol býčí sentiment za posledný týždeň najvyššiu úroveň od marca. Inak povedané, chuť rásť je veľká a väčšina investorov očakáva a dúfa v skorý návrat k rastu. Ak bude táto viera podporená dostatočným množstvo kapitálu, je reálne, že takýto prístup naozaj pomôže k návratu na rastovú krivku. Ak by tento scenár udalostí bol pravdivý, zotavenie trhu môžeme očakávať na prelome 3 a 4. kvartálu tohto roka.

Minulý týždeň sme takisto mohli byť svedkami najradikálnejšieho medzimesačného spomalenia inflácie od 70.tych rokov minulého storočia. Prílev kapitálu do technologických akcií za posledný týždeň bol najmasívnejší za posledné 2 mesiace. To len podporuje myšlienku o postupnom zotavení akciových trhov. Dá sa povedať, že na technologických akciách už mohli investori zažiť rely a pri správnom nákupe (2-3 týždne dozadu ako sme o tom aj písali) si mohli pripísať za 2 mesiace zisk cca 15.9%

Investori budú budúci týždeň sledovať maloobchodné tržby a údaje o bývaní. Správy o zárobkoch pochádzajú aj od mnohých popredných maloobchodníkov ako sú spoločnosti Walmart a Home Depot, ktoré poskytnú nový pohľad na zdravie spotrebiteľa.

Vlajková loď, fond Ark Innovation ETF od Cathie Wood, zakladateľky Ark Invest, je prominentná obeť tohtoročného medvedieho trhu. Tento fond však od polovice júna vzrástol o približne 35 %. Mnoho investorov je však stále poškodených pádom ktorý sa začal na začiatku roka 2022. A takisto ich pohľad na takýto radikálny obrat a potenciál rastu vnímajú veľmi skepticky. Tejto myšlienke nahráva aj fakt že September a Október sú historicky najhoršími mesiacmi pre akcie. September je zároveň mesiac, keď má FED v pláne oznámiť svoje ďalšie menovo politické smerovanie. Verme, že nebudú opäť brzdiť rozbeh akciového trhu.

Ako to vyhodnotiť a využiť pre seba? Je veľká šanca, a zároveň väčšina ukazovateľov, hovorí o tom, že ak investujete dnes, nič tým nepokazíte. Môže sa stať , že najbližšie týždne alebo mesiace budú ešte ťažké a musíte sa pripraviť na dočasnú stratu hodnoty svojej investície. Ale o 2-3 roky si budete za tento svoj nákup v tomto období ďakovať. Je vhodné svoje voľné investičné prostriedky rozdeliť. Najmä vyššie jednorazove investovanie by som odporúčal rozdeliť a rozpustiť investovanú sumu v niekoľkých mesačných nákupoch a tak znížiť riziko drahého nákupu. Efekt sa dostaví skôr či neskôr. Ale dostaví sa.

Ing. Jakub Nagy