Komentár na 31. týždeň

Skutočnosti, ktoré hýbu akciovými trhmi v tomto období sú aj z pohľadu historických udalostí unikátne. Samozrejme, je nemožné predpovedať vývoj na akciových trhoch. Existujú ale signály, ktoré hovoria, že ak uvažujete o investícií, je práve teraz vhodný čas začať. Pozrime sa ale najskôr na to, čo nás vedie k tomuto postoju:

  • Extrémne priaznivé valuácie.

Čo to znamená ? Cena akcie = výkonnosť firmy x „multiple“ Nič zásadné sa nezmenilo, firmy neprodukujú horšie čísla, len sa znížil multiple. Teda to, koľko sú ochotní investori zaplatiť v cene akcie za 1 ročný zisk. Takto pred rokom to bolo pokojne 10, 15, 20 násobok. Dnes je to možno 5, 6, 7 násobok. To znamená, že akcie sú dnes lacné, oproti ich reálnej hodnote. Lacno kúpiť a draho predať je podstatou akéhokoľvek obchodu.

  • FED

FED zvyšoval v priebehu prvého polroka úrokové sadzby, aby ich mohol teraz postupne znižovať, čím bude podporovať zotavenie akciového trhu.

  • Čaká nás recesia.

Ako v USA, tak aj na starom kontinente. Treba si uvedomiť, že recesia je vždy lepšia ako inflácia, pretože recesia sa dá efektívne manažovať. Opätovne sa spustia tlačiarne a lacné peniaze budú opäť pumpované do ekonomiky, čo podporí opätovný návrat k rastu na akciových a finančných trhoch

  • ECB

ECB síce dvíha úrokovú sadzbu, ale ide o rast z úrovne -0.5 na úroveň 0.5 bodu. Treba takisto povedať, že Európa je vždy 3-6 mesiacov za vývojom v USA. Preto, ak sme dnes svedkami umiernenejšej politiky FED-u, to isté môžeme očakávať v EU na konci roka 2022

  • Informácie k inflácii

Všetky indikátory hovoria o tom, že inflácia sa pomaly dostane na udržateľnú úroveň tzn. 2-3%. Infláciu vystrieda v ekonomike recesia, čo je ale jednoduchšie zvládnuteľné, ako nekontrolovateľná inflácia.

  • Sentiment a nálada na trhoch je v netrpezlivom očakávaní návratu k rastu.

Aktuálne máme za sebou prvý pozitívny mesiac. Ak budeme pokračovať v nasledovnom trende môžeme oficiálne povedať, že skončil medvedí trh (obdobie poklesov) a vraciame sa opäť na vlnu rastu (býčí trh). Väčšina investorov čaká na tento moment, aby naskočili do rozbehnutého vlaku včas.

  • Nie je kam ďalej klesať.

Výplach na trhoch nespôsobil ekonomický problém, ale kombinácia viacerých vplyvov (dôsledky pandémie COVD-19, konfliktu na Ukrajine a zásahov centrálnych bánk). Hospodárske výsledky firiem majú rastovú trajektóriu. Poklesy boli spôsobené sentimentom, strachom investorov a neuváženým sťahovaním svojich investícií z trhu. Všetka táto likvidita čaká na to, kedy sa bude môcť vrátiť na trh, a to je moment, v ktorom už chceme na trhu byť, aby sme zastihli tento trendový rast.

Je pravdepodobné, že ešte nejaký čas budeme oscilovať okolo aktuálnych cien a valuácií. Dokonca sa môže stať, že niekoľko týždňov, ba až mesiacov budú investori ešte v strese, keď ich investícia bude kolísať na hodnote. A nemusí to byť len „kozmetické“ kolísanie hodnoty. Každopádne, existuje len asi 5% šanca, že Vaša investícia bude dnes drahým nákupom. Ak zainvestujete dnes, môže byť pre Vás najbližšie obdobie náročné, ale s najväčším predpokladom za približne 3 roky budete sami sebe za tento krok ďakovať. V prípade Vášho záujmu o investíciu sa neváhajte obrátiť na garantov spoločnosti SWELL Financial Group.

Autor: Ing. Jakub Nagy