Komentár na 29. týždeň – Recesia je lepšia ako inflácia. A to nás čaká.

Záver minulého týždňa sa na finančných trhoch niesol v mierne pozitívnej nálade. Akciový index S&P500 a technologický index Nasdaq, skočili v čiernych číslach. Znamená to koniec poklesov a návrat k opätovnému rastu? Jedno čo je isté, že recesia nás neminie. Je to lepšie ako bojovať s infláciou. Prečo je to tak?

Poďme sa najskôr pozrieť čo sa deje s infláciou. Keď sa pozrieme na dáta, dá sa predpokladať, že vrchol inflácie zažívame práve v tomto období. Na ukazovateľ inflácie sa dá pozerať z niekoľkých rôznych uhlov. Existuje inflácia jadrová, cyklická, spotrebiteľská, tzv., headline (celková) inflácia atď. Dôležité ale je, že ak vynecháme ceny energií a potravín, tak inflácia klesá. Ceny energií, najmä ropy , za posledný týždeň klesli pod úroveň 100 dolárov za barel, a drží sa pod touto úrovňou. Paradoxom je, že celková inflácia mala za posledné obdobie ešte stále rastúci charakter, čo ale podľa môjho názoru už nebude dlhotrvajúcim trendom. Predpoklad hovorí o poklese celkovej inflácie z úrovne 9.1% na 8.5% v ďalšom sledovanom období.

Čo nás ale čaká a neminie je recesia. Shanghai včera oznámil 26 prípadov ochorenia COVID-19. Zároveň čínska vláda stále neoblomne razí cestu nulovej tolerancie COVID-u, čo bude pravdepodobne opätovne viesť k rozsiahlym a tvrdým lockdown-om a následným problémom v odberateľsko-dodávateľských reťazcoch. Ako som už ale písal, väčšina trhu s tým ráta a dôsledky sú už zarátané do aktuálnych cien. Preto sú dnes valuácie viac ako priaznivé a nákupom akcií sa vystavuje investor len veľmi nízkemu riziku, že jeho nákup bude drahý.

A prečo je teda recesia lepšia ako inflácia?

Lebo s recesiou sa dá pracovať. S infláciou len veľmi ťažko. FED má možnosti ako podporiť ekonomiku v čase recesie. Či už znižovaním úrokových sadzieb (ktoré pred nedávnom dvíhal), alebo kvantitatívnym uvoľňovaním (tlačením lacných peňazí do ekonomiky) a ďalšími monetárnymi a fiškálnymi nástrojmi, ktoré ma k dispozícií. Z tohto pohľadu sa s recesiou bojuje oveľa jednoduchšie ako s infláciou.

Pokiaľ aj tento týždeň bude mať podobný charakter ako ten minulý, snáď budeme môcť začať uvažovať o konci medvedieho trhu. Ak si tento trend finančné trhy udržia, môžeme byť svedkami návratu k rastu už na konci 3., resp. v 4. kvartáli tohto roka.

Ak investor uvažuje o investícií, je pravdepodobne ten najvhodnejší čas, keďže tak lacno sa akcie nedali kúpiť posledných 10rokov. Preto v prípade, ak uvažujete o vytvorení investičného portfólia, vo SWELL Financial Group sú odborníci, ktorí Vám radi pripravia investičný plán ,,šitý na mieru“.

Autor: Jakub Nagy