Komentár na 28. týždeň – Sú dnes akcie drahé? Zdá sa, že ani nie.

Akciové trhy majú za sebou najhorší prvý polrok, od r. 1971. krátkodobé výsledky sú viac ako katastrofické. Berúc v úvahu ďalšie svetové udalosti ako je inflácia a blížiaca sa recesia, môže aktuálna situácia pôsobiť na klientov až infarktovo. Ale je to naozaj tak? Má sa klient – investor vôbec zaujímať o krátkodobé výsledky svojho investičného portfólia? A sú teraz akcie lacné, alebo drahé?

Keď sa pozrieme na posledný prepad v rokoch 2007 – 2008, index S&P500 vtedy klesol o viac ako 41%. Mnoho investičných poradcov, profesorov na univerzitách či portfólio manažérov odporúčalo opustiť akciový trh okamžite. Argumentácia tejto myšlienky spočíva v tom, že napriek tomu, že týmto krokom investor definitívne potvrdí svoju stratu, si zároveň môže byť 100% istý, že nestratí viac, ako stratil doteraz. V istom smere to samozrejme môže dávať zmysel. A ako hovorí staré porekadlo, každý má právo pripraviť sa o svoje peniaze akýmkoľvek spôsobom, akým uzná za vhodné.

Týmto chcem poukázať na to, že zbesilý predaj alebo zásah do existujúceho portfólia pri poklese na trhu je málokedy dobrý nápad. Namiesto toho by sme sa mali zhlboka nadýchnuť, pomaly vydýchnuť, upokojiť sa a popremýšľať. Ale nie len o tom, či sú ceny akcií vyššie alebo nižšie ako boli v minulosti. Dôležité je zamyslieť sa nad otázkou či sú ceny vysoké alebo nízke vzhľadom na vnútorné hodnoty akcií. Cieľom by nemalo byť predpovedať vrcholy a pády. Otázkou je či sú akcie lacné alebo drahé.

„Namiesto toho, aby sme sa snažili uhádnuť či cena akcií bude o niekoľko dní, týždňov alebo mesiacov vyššia alebo nižšia ako je dnes, by sme mali premýšľať  o tom, či sa nám oplatí investovať do akcií dnes, alebo až v momente, keď budú opäť na rastovej vlne. Nestrácajme čas nad neinformovanými a neodbornými odhadmi o krátkodobých výkyvoch cien akcií, ktorých je plný internet a médiá. Keď aplikujeme tento prístup, v kombinácií s trochou ekonomickej teórie a matematikou základnej školy prídeme na to, že ak si dnes kúpite index S&P500, alebo jeho podobu vo forme ETF fondov, je asi len 5% šanca, že tento Váš nákup bude drahý. A čo chce každý investor? Predsa lacno kúpiť a draho predať. Základ akéhokoľvek obchodu odpradávna.

Ako to celé vyhodnotiť a uchopiť?

Nikto nevie kam akcie pôjdu, a ako sa bude akciový trh správať a vyvíjať. Ale množstvo pravdepodobných konzervatívnych odhadov o budúcom peňažnom toku z akcií naznačuje, že je vysoko pravdepodobné, že vnútorná hodnota indexu S&P500 je v súčastnosti vyššia ako jeho trhová cena.

Znamená to, že akcie sú podhodnotené a lacné.

Ak môžete, nakupujte, alebo posilnite svoje pozície. Určite neukončujte svoje investície a nezasahujte bez odbornej konzultácie do svojich investičných portfólií. Ak ste na začiatku a chcete s investovaním začať, nechajte si odborne poradiť od odborníkov zo spoločnosti SWELL, ktorí sa problematike rozumejú a venujú sa jej.

Prečo práve takto? Lebo úspešné investovanie je systematický a dlhodobý proces.

Autor: Jakub Nagy