Komentár na 27. týždeň

Uplynulý týždeň sa na akciových trhoch niesol v klasickom letnom vyčkávajúcom móde. Prehupli sme sa do druhej polovice roka 2022, čo trhy ponímajú ako príležitosť na nový, lepší štart ako to bolo pred polrokom. Uvidíme ako sa im bude tento týždeň dariť. Napriek všetkému chceniu o pozitívny obrat si nemyslím, že k nemu v najbližších dňoch dôjde. Aj keď by bolo príjemné mýliť sa.


Aktuálna situácia na trhoch a nálada v ekonomike núti už aj veľké technologické giganty k zmene svojho nastavenia. Napr. v takom Facebook-u sa Mark Zuckerberg vo štvrtok nechal počuť, že mu vôbec nebude vadiť ak neproduktívni zamestnanci odídu. „…spoločnosť čelí najväčšiemu poklesu, aký sme mali možnosť za posledné roky zažiť. Myslím si, že niektorí z Vás prídu na to, že toto nie je to správne miesto pre nich, a ja som s tým v pohode. Reálne, je tu pravdepodobne príliš veľa ľudí, ktorí by tu nemali byť.“ Takáto rétorika naznačuje, že pokles ktorý zažívame prinesie aj ozdravenie takých gigantov ako je Facebook, čo na konci dňa, vôbec nemusí byť na škodu. Facebook zároveň oznámil, že plánuje v tomto roku prijať „len“ 6-7.tis nových inžinierov, miesto plánovaných 10.tis.

Medzitým FED a ECB ďalej , viac-menej, neúspešne bojujú so svojim aktuálnym nepriateľom – infláciou. Z ECB sme mali možnosť minulý týždeň počuť, že „…platy predsa nemôžu rásť takým tempom ako ceny, inak vypukne inflačné peklo…“ Spomínate si, ako som pred niekoľkými týždňami hovoril o tom, že sa bežná populácia musí opäť cítiť o niečo chudobnejšie? Myslím, že lepšie demonštrovať sa to už nedá…

Ako to tieto dve inštitúcie zvládnu je veľmi otázne. Bohužiaľ, vývoj na trhoch závisí najmä od ich rozhodnutí a prijatých opatreniach. História nám ale hovorí, že nie vždy túto svoju úlohu zvládli tak ako by sme očakávali. Každopádne, príčetní investori majú len dve možnosti. Vydržať a prečkať toto obdobie nestability. Druhá, tá lepšia možnosť je posilniť svoje pozície. V prípade vyšších jednorazových súm je ideálne investíciu rozdeliť a zainvestovať zamýšľanú investíciu postupne, napr. v mesačných intervaloch. Tí menej príčetní investori svoje pozície uzavrú, a buď markantne zredukujú svoj výnos, alebo si zapíšu rovno stratu.

Uvidíme, čo nám prinesie druhá polovica roka 2022. Existujú názory, že pokles bude trvať až do konca roka 2022, a možno aj dlhšie. A aj keby áno. Dva – tri roky tlaku, alebo aj poklesu na akciových trhoch vôbec nič neznamená. Ak veríme základnej myšlienke, že tento finančný systém sa nezrúti, tak trhy skôr, alebo neskôr nastúpia opäť na rastúcu trajektóriu.

Autor: Jakub Nagy