Komentár k 8.8. 2022 – Pohoda, klídek, tabáček a výnosy…

Jedna z najdôležitejších vlastností úspešného investora, je schopnosť zachovať si chladnú hlavu. Posledné obdobie tomuto stavu mysle ale príliš nepraje. Striedajúce sa lockdowny spôsobené pandémiou Covid-19, nezmyselné vojenské manévre v Európe, globálna inflácia, blížiaca sa recesia, neistota klimatickej budúcnosti sveta…ako to všetko prijať, pochopiť a ostať pri tom pokojný? A ešte lepšie, ako v tom všetkom nájsť príležitosť pre seba?

Pre zachovanie si zdravého rozumu, je dobré pozrieť sa na veci pragmaticky. Ak sa pripravíme na náročné časy, ktoré nás čakajú v krátkodobom horizonte, a zároveň ochránime svoje investície z dlhodobého hľadiska, existuje silný predpoklad, že nájdeme rovnováhu, ktorú každý z nás tak zúfalo hľadá. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa na veci pozerať takto.

Tak v prvom rade, napriek tomu, že trhy od začiatku roka permanentne padajú až dosiahli úroveň tzv. bear marketu, tento stav je dočasný. Každé obdobie poklesov je unikátne a príčiny vzniku sa vždy skrývajú v kombinácií rôznych udalostí. Priemerné obdobie poklesu trvá 11 – 12 mesiacov, kým sa trend otočí a trhy sa vrátia k rastu. Index S&P500 rástol o 2.9% mesačne, 5.5% polročne a až o 23.5% ročne po obrate a prechodu z obdobia poklesov k obdobiu rastu. Takisto recesia ktorá nás čaká , je vždy len dočasná a jedného krásneho dňa sa skončí. Od r.1945 sme zaznamenali 13 ekonomických recesií, ktoré v priemere trvali 11 mesiacov. Posledná finančná kríza z rokov 2007 – 2009 trvala 18 mesiacov. Inak povedané od r. 1945 sme mali historicky 156mesiacov kedy trhy padali a 768mesiacov kedy trhy rástli. Tento pomer myslím netreba nijak špeciálne ďalej komentovať.

Tak ako to všetko uchopiť?

  • Aké je StatusQuo Vašej aktuálnej finančnej situácie? Začnite pohľadom na Váš CashFlow
    •  Sú Vaše príjmy dostatočné aby pokryli Vaše mesačné náklady?
    •  „Príjem – Výdaje = Voľný použiteľný CashFlow“. Je toto číslo vo Vašom prípade plusové alebo mínusové?
    •  Prirodzene potrebuje aby bol Váš CashFlow pozitívne číslo, aby ste dokázali splácať svoje záväzky a budovať svoje rezervy.
    •  Zlepšiť svoj CashFlow môžete dvoma spôsobmi. Zvýšiť svoj príjem, alebo znížiť svoje výdavky. V ideálnom svete kombináciou oboch spôsobov.
  • Zvýšte svoj príjem
    •  Ak Váš príjem nie je dostatočný na pokrytie Vašich výdavkov, zoberte si viac smien, nájdite si druhú prácu, alebo si zabezpečte vedľajší príjem popri zamestnaní. Či už podnikaním, alebo akokoľvek inak.
    •  Takto si vytvoríte viacero zdrojov príjmov. Čím viac príjmov, tým lepšie a zároveň nebudete tak markantne závislý na jednom hlavnom zdroji Vášho príjmu.
    •  Toto nemusí trvať večne. Stačí do času, kým budete mať dostatočnú finančnú rezervu aby bola Vaša finančná situácia stabilná.
  • Znížte svoje výdavky
    •  Pokiaľ je Váš CashFlow negatívny, pozrite sa na svoje výdavky kritickým pohľadom. V čase rastúcej inflácie a rastúcich životných nákladov na bežný život, nie je dlhodobo udržateľné ak tieto náklady pokrývate zo svojich úspor.
    •  Pozrite sa na aspekty svojho života. Napr. bývanie, doprava, stravovanie

Hľadajte krátkodobé, ale aj dlhodobé riešenia. Refinancovanie hypotéky? Predaj nehnuteľnosti a nákup v inej, lacnejšej lokalite? Výmena nehnuteľnosti za menšiu alebo úspornejšiu? Výmena nového drahého auta za lacnejšie a staršie? Zrušenie lízingu nového auta? Využívanie prostriedkov mestskej hromadnej dopravy? Pravidelné varenie aby ste obmedzili donášku a mali pripravenú stravu na niekoľko dní dopredu?

Nejde samozrejme o jednoduché rozhodnutia, ale na konci dňa Vám môžu pomôcť ušetriť množstvo prostriedkov a prispieť tak k Vašej finančnej pohode a stabilite.

  • Nájdite rovnováhu medzi užívaním si svojich peňazí a sporením na budúcnosť.
    •  Túto rovnováhu hľadáme všetci. Ak sa nachádzate vo finančnej tiesni je vhodné obmedziť užívanie si peňazí tu a teraz, a viac sa zamerať na sporenie. To ale neznamená, že máte prestať žiť. Existuje množstvo nízko nákladových aktivít, ktorým sa môžete venovať aj so svojimi rodinami. Spomeňte si napr. na obdobie keď ste boli deťmi. Tvorba spomienok a zážitkov nezávisí na drahých rezortoch a vychytených trendových reštauráciách.
  • Využite aktuálnu situáciu na finančných trhoch
    •  Nájdite odvahu vybrať časť svojich rezerv, ktoré nezmyselne sušíte na bežnom alebo termínovanom účte v banke, prípadne ešte na vkladnej knižke ktorú máte po babke a investujte. Nie všetko. Stačí malá časť. Skúste si to. Neexistuje lepší čas ako teraz. Trhy klesli. Nakupujete s priemernou zľavou viac ako 30%. Keby sa s takouto zľavou predávali nové iphony alebo topánky a oblečenie, ste prvý v rade kto nakupuje, lebo veď predsa je to dobrá cena. To isté akcie. Sú za dobrú cenu. Akurát nákup akcií Vám prinesie v budúcnosti osoh, ktorý nové oblečenie ani nový telefón neprinesú.

Autor Ing. Jakub Nagy