Komentár k 19.10.2022 – Budovanie majetku je dlhodobou aktivitou, ale vieme Vám s tým pomôcť

Jeseň je pre mnohých zvláštnym obdobím roka. Pracovne máme posledných pár týždňov na splnenie pracovných celoročných cieľov, dotiahnutie nevyhnutných projektov a finišovanie úspešného roka. Zároveň z toho osobného pohľadu, je to často obdobím zhodnotenia svojej finančnej situácie resp. je to čas finančného plánovania. Ak ste tak ešte nikdy neurobili, možno je práve teraz ten správny čas začať a pozrieť sa reálne na stav Vašich osobných financií. Ale nie preto, že sa to tak má, ale preto, že Vám to určite pomôže.

Kde začať? Určite je vhodné pozrieť sa na výkonnosť vašich investícií, sporení na dôchodok, upraviť svoj rozpočet a skontrolovať či sú vaše ciele sporení na tej správnej ceste. Otázky, ktoré by ste si okrem iných mali určite položiť sa týkajú výšky vašich účtov za energie, či a ako sa vás dotýka aktuálne zdražovanie hypotekárnych úverov a samozrejme, ako sú na tom vaše investičné portfólia.

Investície a proces budovania majetku je samozrejme dlhodobou aktivitou. Správne pochopenie problematiky a nastavenie portfólia hneď na začiatku vám uľahčí jeho správu a prinesie menej starostí do budúcna. Ak vám to na začiatku ušlo, alebo nebola investícia zriadená s konkrétnou myšlienkou, ktorá za investíciou stojí, je viac ako vhodné sa nad tým zamyslieť a prispôsobiť svoje investičné aktivity svojim cieľom.

Trhy tento rok skúšajú trpezlivosť všetkých investorov. Tak ako každá iná aktivita aj investovanie a budovanie majetku má svoju postupnosť, zákonitosti a fakty, ktoré musíte akceptovať.

Jednou z nich je, že investícia do akcií na menej ako 10 rokov je špekuláciou. Ďalším nevyhnutným pochopením by malo byť, že jeden, dva alebo aj tri, štyri roky tlaku, resp. poklesov na akciových trhoch by Vás ako investora nemalo žiadnym spôsobom znepokojovať. Práve naopak, mal by to byť pre Vás signál na upevnenie svojich pozícií, alebo zvýšenia množstva mesačne odložených a zainvestovaných peňazí.

Všetko nasvedčuje tomu, že do konca roka budú finančné trhy ešte kolísať okolo pomyselného dna. Uvidíme či začiatok nového roka prinesie obrat, ktorý je tak vytúžene očakávaný celým trhom. Súboj s infláciou skôr alebo neskôr vyhráme. Ak si pravidelne sporíte nemusíte sa báť a obrat smerom nahor určite zachytíte. Ak plánuje investovať jednorazovo väčšiu sumu peňazí, odporúčame začať investovať postupne a s časovým odstupom dokladať, resp. rozložiť si investovanie zamýšľanej sumy do viacerých splátok v čase. Zvýšite tak svoju pravdepodobnosť úspechu v podobe zachytenia obratu na trhoch. Štatistika hovorí, že ak sa investorovi podarí zachytiť obrat, z jeho celkového výnosu môže tento obrat tvoriť až 20%tný podiel. Keďže nikto z nás nemá čarovnú virguľu a časovanie investície má úspešnosť len v podobe štatistickej chyby, odporúčame na trhu už byť a nečakať na obrat. Stačí ho jednoducho zažiť.

Autor: Ing. Jakub Nagy