Komentár k 5.10.2023

  1. Rast úrokových sadzieb môže pomôcť akciám.

Nedávne zvýšenie úrokových sadzieb opäť ovplyvnilo finančné trhy. Americká centrálna banka  (FED) totiž naznačila, že úroky zostávajú na vysokej úrovni dlhšie, než sme si mysleli. Čo to znamená? Toto bude mať zásadný vplyv na to, ako sa ľudia rozhodnú investovať.

2.         Ako FED bojuje s infláciou: opatrne a s časom.

            Myslíme si, že Americká centrálna banka bude opatrná pri spomalení rastu cien. To znamená, že úroky na pôžičkách nebudú zásadne stúpať. Ako to ovplyvní obyčajných ľudí? Môže to znamenať, že úroky na úsporách a zároveň na pôžičkách zostanú stabilné.

3.         Vplyv úrokov na ceny akcií.

            Rast úrokov znižuje ceny akcií. Historické dáta ale hovoria, že po raste úrokových sadzieb nasleduje dobré obdobie v znamení rastu cien akcií. Čo to znamená pre Vaše peniaze? Aj keď to môže byť aktuálne nepríjemné, resp. toto obdobie neprináša očakávané výnosy, je pravdepodobné, že akcie budú v budúcnosti opäť stúpať.

4.         Inflácia a čo s ňou?

            Dôležité je, že dnešný rast je viac pod kontrolou ako mimo kontroly. To môže znamenať, že naše peniaze budú mať v budúcnosti väčšiu hodnotu. Zásadné je, že inflácia klesla pod 4 %, čo je dobrá správa pre trh. Čo to znamená pre bežného človeka? Môže to znamenať, že si peniaze budeme môcť lepšie užiť, resp. nadobudnúť za rovnaké množstvo peňazí viac statkov (tovarov alebo služieb).

Celkovo, aj keď rast úrokových sadzieb môže ovplyvniť trh a Vaše peniaze, mohlo by to tiež naznačiť lepšie časy pre akcie, pokiaľ sa inflácia upokojí a ekonomika spomalí.  História nás učí, že tretí a štvrtý kvartál sú dôležité obdobia na burze, kde vývoj trhu v treťom kvartáli má vplyv na to, čo sa deje v tom štvrtom.

Septembrový mesiac býva často zlým obdobím pre trh, kedy ceny akcií klesajú, čo môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ako sú rastúce úrokové sadzby a obavy z ďalšej reštriktívnej politiky FEDu. Aj keď tretí kvartál môže byť zlý, štvrtý je zvyčajne dobrým obdobím s pozitívnym rastom trhu, najmä ak predtým zaznamenali trhy spomalenie. Malé firmy majú tendenciu dosahovať najlepšie výsledky vo štvrtom kvartáli. Celkovo býva štvrtý kvartál v znamení rastu s tempom cca. 5 %.

Je dôležité uvedomiť si, že minulé výsledky nie sú stopercentným predpokladom budúcnosti, a existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú trh. Investorom sa odporúča sledovať aktuálne správy a investičné stratégie s obozretnosťou. Dlhodobé dodržiavanie zvolenej investičnej stratégie je v mnohých prípadoch základom úspechu.

Autor: Ing. Jakub Nagy