Máme tu začiatok jesene a s ňou aj nové správy z trhov

Leto sa skončilo, dovolenky sú za nami a jeseň sa nám pomaly rozbieha. Toto obdobie je nazývané aj ako finančnícka jeseň. Pretože práve jeseň je obdobie kedy si chce väčšina ľudí upratať vo vlastnom finančnom portfóliu. Prečo to tak je? Neviem. Na túto otázku mi zatiaľ ešte nikto nedal odpoveď.

No dôležité je, že záujem starať sa o svoje financie v spolupráci s finančnými sprostredkovateľmi je čím ďalej tým intenzívnejší.

Ak pristupujeme ku klientom s odbornou, dlhodobou, stálou a komplexnou starostlivosťou, musíme mať aj stály prehľad o tom čo sa deje, nie len na Slovensku, ale aj vo svete. Správy a informácie, ktoré ovplyvňujú nie len podnikateľské, ale aj osobné financie musíme vedieť nie len pochopiť, ale vo finančnom plánovaní aj správne aplikovať.

Rýchle zhrnutie správ s ktorými vstupujeme do jesene 2021.

Dlho očakávané sympózium centrálnych bánk v Jackson Hole prinieslo prejav šéfa americkej centrálnej banky, ktorý podporil akciové trhy. Očakávalo sa, že naznačí zvyšovanie úrokových sadzieb, k čomu nedošlo. No uviedol, že inflácia síce dosahuje úroveň, ktorá umožňuje uťahovanie monetárnych podmienok, no miera nezamestnanosti je stále vysoká, aj keď k zlepšeniu na trhu práce došlo. Jerome Powell tiež uviedol, že centrálna banka by mohla začať obmedzovať nákupy dlhopisov už v tomto roku, no úrokové sadzby môžu aj napriek tomu ostať nezmenené.
Ako reagoval trh? Zásadná reakcia na trhu nebola, no vyjadrenie Powella podporilo rizikové aktíva, najmä akcie amerických technologických firiem, pričom akciový index Nasdaq 100, atakoval nové historické maximá. Vyjadrenia podporili aj drahé kovy, pričom klesli výnosy na dlhopisoch, čo viedlo k oslabeniu amerického dolára.

Aj počasie ma vplyv na globálny vývoj trhov. Hurikán Ida na juhovýchodnom pobreží USA spôsobil pokles v sektore energetiky a financií.

Jednou zo zásadných správ bola inflácia v eurozóne, ktorá stúpla o 3% a tak dosiahla v auguste najvyššiu úroveň za takmer desať rokov, no mzdy zatiaľ rast inflácie nenasledujú. Táto správa prišla pred očakávaným zasadnutím ECB. Tá sa snaží udržať infláciu na úrovni 2%, ale minulý mesiac uviedla, že ponechá svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na stabilnej úrovni, pretože predpokladá, že tento vývoj inflácie je dočasný.

Európske akcie strácali najviac za posledné tri týždne, z dôvodu nedôvery voči Európskej centrálnej banky. Tá 9. septembra zverejnila vyhlásenie v ktorom rozhodla o spomalení nákupu pandemických dlhopisov. Ako dôvod uviedla, že sa európska ekonomika zotavuje. Ďalšie rozhodnutia o ktorých sa rozhodlo:

  • Sadzba vkladu zostáva na -0,50%
  • Úroková sadzby nebudú rásť, kým inflácia nebude na udržateľnej úrovni 2%
  • Program nákupu aktív pokračuje vo výške 20 miliárd eur mesačne.
  • Dlhodobé pôžičky bankám budú naďalej podporovať poskytovanie úverov.

Kryptomeny 7.septembra zaznamenali prepad, kedy Bitcoin klesol o viac ako 15% a Etherereum kleslo približne o 20%. V ten istý deň sa Bitcoin stal oficiálnym platidlo v Salvadore. Nepredpokladá sa však, že toto bol práve dôvod „výplachu“ kryptomien. Pravdepodobne išlo o klasický jav “buy the rumor, sell the news” (nakupovať fámy a predávať správy), kedy aktívum rastie do okamihu, kedy sa daná správa stáva skutočnosťou a vtedy špekulanti vyberajú zisky, čo spôsobí pokles aktíva.

Nemusíte mať poznatky o funkciách hlavných trhov, ani stráviť čas sledovaním ekonomických ukazovateľov a rozlišovať pravdivé a nepravdivé správy v médiách. Stačí keď máte svojho špecialistu, ktorý Vám vie poradiť a upozorniť na prípadné riziká. Nie je potrebné mať iba informácie a správy, ale ich vedieť pochopiť a efektívne využiť.