Má zmysel časovanie investície?

Väčšina ľudí má nutkanie nakupovať v čase, keď trhy rastú, a naopak rýchle predávať, pokiaľ vidia ich prepad. Emocionálne rozhodovanie je súčasťou ľudskej povahy. Pri investovaní sa však takéto rozhodovanie nevypláca. Pri dlhodobom investovaní by ste mali nechať bokom ako emócie, tak všetky snahy o časovanie nákupu a predaja. Mali by ste svoju investíciu nechať plynúť časom.

Investovanie by malo byť ako pozerať sa ako schne maľba, alebo sledovať rásť trávu. Ak hľadáte zábavu, vezmite si 800 dolárov a choďte do Las Vegas.“ – Paul Samuelson

Covid-šok na finančných trhoch v marci 2020

Po prepade cien akcií na finančnom trhu v marci 2020 viacerí odborníci predpokladali dlhé, niekoľkoročné, zotavovanie ekonomiky. Očakávali, že sa kríza bude niesť v tvare písmena „U“, t.j. zotavenie bude trvať niekoľko rokov. Táto prognóza im však nevyšla a nárast cien na pôvodné hodnoty prišiel už do niekoľkých mesiacov.

Keď odborníci a analytici nevedia predpovedať vývoj finančných trhov, ako to má vedieť predpovedať laicky investor? Má teda vôbec zmysel snažiť sa o nejaké časovanie investície?

Cenový vývoj v tvare písmena „V“ vykreslený na grafe svetových indexov v marci a apríli 2020, Zdroj: msci.com

Zlé rozhodnutia investorov ovplyvnené emóciami

Keď sa obzrieme do histórie, tak vidíme, že vysoká volatilita na finančných trhoch prakticky vždy odhalila zlé rozhodnutia investorov. Keď sú ceny vysoko, peniaze ľudí pritekajú na kapitálové trhy. Naopak pri poklese cien ľudia peniaze vyberajú a predávajú svoje investície za „lacno“, čím vedome realizujú straty.

Na grafe nižšie vidíme ako vývoj globálnych trhov ovplyvňuje masu novo-investovaných peňazí. Pri veľkých výkyvoch trhov majú ľudia silné tendencie vkladať/vyberať peniaze. Z grafu je však možné vyčítať aj to, že ľudia vyberajú peniaze z investícii práve vtedy, keď sa cena trhov prepadne a naopak vkladajú vtedy, keď je cena vysoko. Čo je z pohľadu investovania neželaný stav.

Graf zobrazujúci percentuálnu zmenu ceny indexu MSCI ACW (modrá) v čase vo vzťahu k prílevu nových investícii do akciových podielových fondov (oranžový histogram). Zdroj: Investment Company Factbook 2021, ICI

Najzreteľnejšie tieto zlé investičné rozhodnutia ľudí reflektuje rok 2008, keď sa prílev nového kapitálu do akciových podielových fondov masívne znížil a to napriek tomu, že sa cena svetových akcií počas najhlbšej krízy prepadla až o zhruba 40%.

Nakupujte, keď po uliciach tečie krv, hoci aj vaša vlastná“. – N. M. Rothschild

Ľudia skrátka pri poklesoch trhov a pohľade na ich investičné portfólia s červenými číslami začnú panikáriť a namiesto toho, aby využili situáciu pre lacné nákupy a tým navýšili svoje zisky, naopak začnú predávať svoje investície pod cenu, na čom strácajú.

Takéto emocionálne správanie ľuďom dlhodobo znižuje výnosy, pretože nakupujú a predávajú v zlom čase. A áno, je medzi nimi aj hŕstka ľudí, ktorí majú jednoducho šťastie a nákup a predaj načasujú vhodne.

Ako investovať s rozumom?

Doprajte investícii čas. Keď je odporúčaný investičný horizont investície do akcií 10 rokov, tak ho určite dodržte. Keď investujete na dlhé dekády, na dôchodok, tak nevyberajte svoje peniaze z investície hneď pri prvej korekcii trhu. Pri dlhodobom investovaní sa krízam žiaľ nie je možné vyhnúť ,ale po každej kríze so železnou pravidelnosťou príde zotavenie.

Tak ako sa finančné trhy pozviechali z dot-com bubliny v roku 2000, ako sa zotavili aj po globálnej kríze z roku 2008, či covid-šoku z marca 2020,… tak sa určite zotavia aj z ďalších turbulentných kríz, ktoré na nás čakajú v budúcnosti.

Investíciu do akcií nezačínajte s jednorazovým vkladom vo veľkom objeme. Skôr vklady rozložte v čase a investujte pravidelne a s menšími mesačnými vkladmi. Efekt nákladového priemerovania (cost averaging) výrazne zníži riziko vašej investície aspoň v prvých rokoch investovania.

Pri investovaní nenechajte, aby vami lomcovali emócie, ale snažte sa, aby prevážil zdravý sedliacky rozum. Investíciu nečasujte, ale doprajte investícii čas. To je jediné racionálne rozhodnutie, ktoré vás dovedie do cieľa. 