Úvod roka už stratil dych…

Akciový trh skončili v poslednom týždni nižšie oproti predchádzajúcemu týždňu, keďže rastová rally, ktorá poháňala trhy smerom hore od začiatku roku 2023, stratila dych. Poklesy prišli, keď predstavitelia FEDu dali jasne najavo, že neustúpia zo svojho boja o obmedzenie inflácie. Americká centrálna banka bude možno musieť zvýšiť sadzby na vyššiu úroveň, než sa predpokladalo, keďže situácia na americkom trhu práce je stále veľmi dynamická. Náladu na trhoch ovplyvnila aj informácia o firemných ziskov za štvrtý štvrťrok. Niektoré spoločnosti oznámili prepúšťanie, aby znížili náklady. Ropa zaznamenala týždenné zisky uprostred odstávok kľúčových ropovodov na Blízkom východe po dvoch veľkých zemetraseniach na východe Turecka a v Sýrii.

Od začiatku prepadov na hlavnom akciovom indexe S&P500 ubehlo cca. 14 mesiacov. Celkovo index zaznamenal prepad o 14,19%. Hodnota indexu je na úrovni z Marca 2021. Keď sa pozriete na vývoj a históriu, zistíte, že nič strašné sa vlastne nestalo. Pokiaľ sa neudeje nič zásadné (napr. ak nevznikne rozsiahly globálny vojnový konflikt) je pravdepodobné, že tento rok budú centrálne banky ešte bojovať s infláciou, a trhy pôjdu ako keby „do boku“ , resp. „ do nikam“. Ani zásadne hore, ani zásadne dole. Pre investora, ktorý na tomto trhu už je, alebo sa chystá naň vstúpiť by malo byť alfou a omegou dodržanie investičného horizontu. Ten by mal byť minimálne na 10rokov. S možnou potrebou predĺženia tohto obdobia. Pri tomto nastavení mysle, môže investor na konci obdobia očakávať zhodnotenie 6-7-8 a viac % p.a. Ak sa pozriete na posledných 10 rokov dozadu tak výnos na indexe S&P500 (od 1.2.2013 do 13.2.2023) je cca. 145,48% kumulatívne. Ročný výnos je teda cca 10% p.a.

Určite netvrdím, že to najvýnosnejšie aktívum na svete. Ale ak máte dostatočne dlhý časový horizont a viete sa odosobniť od dočasných výkyvov a nepodľahnete tlaku, ktorý investovanie so sebou niekedy prináša, 15% priemerný ročný výnos nie je nedosiahnuteľná méta. Stačí vedieť ako na to, prípadne si nechať poradiť od tých, ktorí sa investovaním a spravovaním peňazí živia.

Autor: Ing. Jakub Nagy