Toto sú obdobia, kedy sa zarábajú peniaze…

Samuel Benner bol farmárom z Ohia. V roku 1875 zverejnil knihu „Benner Prophecies : Future Ups and Down in Prices“ v ktorej graficky znázornil budúce výkyvy v cenách bavlny, kukurice, železa a ošípaných. Táto predikcia sa zaužívala ako ukazovateľ „dobrých“ a „zlých“ časov na nákup alebo predaj majetku.

Keď sa pozriete na riadok „A“ – definuje roky v ktorých panika nastala a bude sa pravidelne opakovať. Riadok „B“ – hovorí o rokoch tzv. „dobrých časov“ kedy sú ceny vysoké a je ten pravý čas na predaj akcií a vlastne akýchkoľvek iných aktív. Riadok „C“ – hovorí o „ťažkých časoch“ , kedy sú ceny nízke, a je vhodný čas na nákup akcií alebo akýchkoľvek iných aktív.

Keď sa pozriete bližšie tak v roku 1875 táto predpoveď počítala s veľkou hospodárskou krízou, 2.sv. vojnou, Dot.com bublinou a dokonca aj COVID krízou ktorou sme si nedávno prešli. V skutku obdivuhodné, nie? Aktuálne sme v období „ťažkých časov“, kedy klesajú ceny aktív a je to vhodný čas na nákup. Obdivuhodná viac ako 100 rokov stará matematika a logika.

Autor: Ing. Jakub Nagy