Štyri základné pravidlá správneho investovania

Ako investor si na istý čas odopriete okamžitú spotrebu a svoje peniaze zaviažete do investície. Aby bolo investovanie rozumné, vašou odmenou za rokmi viazaný investičný majetok a vašu trpezlivosť musí byť zisk. Ak chcete investovať správne, potrebujete poznať a osvojiť si tieto základné princípy investovania:

Pravidlo 1: Začnite okamžite

Najlepší čas, kedy začať investovať, bol pred desiatimi rokmi. Druhý najlepší je dnes.“

Čas hrá pri investovaní najdôležitejšiu rolu. Dôvodom je zložené úročenie. Aj Albert Einstein nazval zložené úročenie ôsmym divom sveta. Zložené úročenie je najdôležitejší koncept v investovaní a je potrebné mu rozumieť. Predstaviť si ho možno na princípe snehovej gule, ktorá sa rúti z kopca. Spočiatku malá snehová guľa sa valí zasneženým kopcom a postupne na seba nabaľuje ďalší a ďalší sneh, až sa z nej stane obrovský snehový balvan.

V investovaní je to podobný princíp, namiesto snehu sa však nabaľuje kapitál. Ak je svah dostatočne dlhý (kopec v tomto prípade predstavuje investičný horizont), tak sa nabalí najviac kapitálu.

Vplyv času, ako najdôležitejšej veličiny pri investovaní, sa najlepšie ilustruje na príklade. Povedzme, že si chcete na svoj dôchodok do 65-ky odložiť počas svojho života sumu 30 000 €. Ak začnete v tridsiatke, potrebujete si mesačne odkladať 71 €. Ak začnete v päťdesiatke, potrebujete si odkladať 167€ mesačne. Peniaze ukladáte do Profi Sporenia, tak, aby ste získali každý rok priemerný výnos 8% p.a. Rozdiel v konečnom stave vašej investície je priepastný:

Začiatok sporenia:vo veku 30 rokovvo veku 50 rokov
Doba sporenia:35 rokov15 rokov
Mesačný vklad:71 €167 €
Vklady za celé obdobie:30 000 €30 000 €
Zhodnotenie:8% p.a.8% p.a.
Stav účtu na konci:157 601 €57 738 €
Rozdiel:+ 99 863 €
Pre výpočet bola použitá táto investičná kalkulačka, vstupný poplatok investície je 2,5%.

Pravidlo 2: Diverzifikujte

Aj jeden z najbohatších ľudí planéty Warren Buffett radí pri investovaní „Nikdy nedávať všetky vajíčka do jedného košíka.“ Diverzifikovať znamená rozdeliť vašu investíciu do viacerých investičných nástrojov. Investičné nástroje sa od seba môžu líšiť napríklad:

  • sektorovým vymedzením (technologické, water-industry, realitné fondy…),
  • lokálnym vymedzením (emerging markets, developed markets fondy,…)
  • kapitalizačným vymedzením (small-cap, mid-cap, big-cap fondy)

Neexistuje trieda investičných aktív, ktorá by investorom vždy, v každom roku, priniesla najlepšie zhodnotenie. Výkonnosť jednotlivých sektorov sa vždy obmieňa – rotuje, tak ako sa mení ekonomická situácia vo svete. Aby ste využili potenciál viacerých trhov, je potrebné vašu investíciu dobre diverzifikovať.

Ročná výkonnosť kľúčových indexov – zoradené v poradí podľa výkonnosti Zdroj: Callan Institute, Periodic Table of Investment Returns 2001–2020

Pravidlo 3: Minimalizujte náklady investície

Pri dlhodobom investovaní sú najpodstatnejšie priebežné poplatky. To sú tie, ktoré sa platia každý rok z objemu vášho investičného majetku. Každá desatina % robí rozdiel aj v desiatkach tisíc eur v konečnom stave investičného účtu.

Pre ilustráciu príklad z bodu 1 rozvinieme o lacnejší a aj drahší variant investovania. Lacnejší variant (napríklad naše Profi Sporenie ETF) má priebežné poplatky vo výške 0,8% p.a., drahší variant, (napríklad klasické podielové fondy ponúkané v banke) má priebežné poplatky 2,0% p.a. Rozdiel v poplatkoch činí celkovo 1,2% p.a. Poplatky priamo ovplyvňujú vašu čistú výkonnosť investície.


Lacnejší variantDrahší variant
Doba sporenia:35 rokov35 rokov
Mesačný vklad:71 €71 €
Vklady za celé obdobie:30 000 €30 000 €
Čisté zhodnotenie:8% p.a.6,8% p.a.
Stav účtu na konci:157 601 €97 723€
Rozdiel:+ 59 878 €

Pravidlo 4: Buďte trpezliví

Každá, aj ta najmenej riziková investícia kolíše. Výkyvy ceny sú prirodzenou súčasťou investovania. Prehnané emócie sú však nepriateľom investora. Pri pohyboch na trhoch sa im dá ľahko podľahnúť. Najmä červené čísla pôsobia na ľudské emócie viac emotívnejšie než zisky. Ak investujete do akcií, vaša investícia je priamo prepojená s celosvetovým dianím na trhoch. Raz za čas trh zaznamená väčší či menší prepad, čo môže niektorých účastníkov lákať k vypredávaniu svojich pozícií.

História potvrdzuje, že snaha o načasovanie vstupu a výstupu z trhu vedie k horším výnosom. Disciplína a schopnosť potlačiť okolitý šum je vec, ktorá zdobí úspešných investorov. Investovanie si vyžaduje dostatočnú trpezlivosť a dlhý investičný horizont.

MSCI World Index – vývoj ceny v histórii, Zdroj: msci.com

Napríklad investori, ktorí v roku 2008 spanikárili a vybrali všetky svoje investície, prišli v ďalšej dekáde o jeden z najväčších nárastov svetového akciového trhu v novodobej histórii. Kľúčom k úspechu a základným pravidlom investovania je zostať pri svojich plánoch a premýšľať o investovaní dlhodobo. Nikto na svete nedokáže predvídať recesie a šikovný investor sa o to ani nepokúša.