Nové ETF fondy v Profi Sporení

Investovanie do fondov je dnes už bežnou súčasťou hospodárenia s rodinnými financiami. Správne spotrebiteľské návyky v kombinácii s dostatočným a pravidelným príjmom predpokladajú na konci mesiaca prebytkový rozpočet domácnosti. Dobre organizované rodinné financie majú vždy vytvorenú rezervu na horšie časy. Môže trvať aj dlhé desaťročia, kým sa peniaze z tejto rezervy použijú. Počas tejto dlhej doby by sa však mali nachádzať na miestach, kde sa úročia a zhodnocujú tak, aby odolávali inflácii a nestrácali na kúpnej sile. Najlepšou voľbou ako ochrániť peniaze voči vplyvom inflácie je investovať ich. 

Naše investičné portfólia ETF Klasik a ETF Dynamik obsahujúce ETF fondy kopírujúce najznámejšie svetové akciové indexy sú ideálnou voľbou „buy and hold“ portfólia. Investovaním do týchto ETF portfólií nakupujete tisícky akcií najväčších spoločností sveta bez ohľadu na sektor, v ktorom pôsobia. ETF Klasik a ETF Dynamik sú teda ideálnou kostrou, alebo akýmsi základom investičného portfólia. 

ETF pre skúsenejších investorov 

Aby sme však vyhoveli aj sofistikovanejším a skúsenejším investorom, ponuku sme doplnili aj o úzko špecializované ETF fondy. Také, o ktorých sme presvedčení, že by v najbližších dekádach mohli zarábať nadpriemerne. Tieto ETF fondy by nemali tvoriť podstatnú časť investičného portfólia ale portfólio ako také by mali skôr „okoreniť“. ETF fondy zachytávajú rastúci trend a dopyt po istej oblasti ekonomiky, ktorá by sa mala do budúcna rozvíjať. 

ESG ETF fondy 

ESG je neustále silnejúcim celosvetovým trendom. Investovanie je činnosť, keď investor vkladá svoj voľný kapitál do podnikania konkrétnych spoločností, čím sa spolupodieľate na ich podnikateľských aktivitách. Ak vám morálka káže investovať predovšetkým do spoločností využívajúcich obnoviteľné zdroje, ESG rating firiem vám pomôže takéto spoločnosti identifikovať a zahrnúť do svojho investičného portfólia. Napríklad fond iShares MSCI World SRI UCITS ETF z nášho investičného portfólia New Age ETF je vynikajúcim príkladom toho, ako investovať do globálnych akcií bez toho, aby ste podporovali invazívny ropný priemysel. Tento ETF fond svojim zložením kopíruje index MSCI World SRI Select Reduced Fossil Fuel.   

Technologické a herné ETF fondy 

Technologický sektor bol vždy jedným z ťahúňov za ostatné roky a koronakríza tento trend ešte výrazne posilnila. Nutnosť práce z domu podporila využívanie technológii umožňujúcich videohovory. Na svoje si počas prísnych protipandemických opatrení tiež prišli voľnočasové streamovacie služby, či producenti online hier. V našich investičných portfóliách nesmie chýbať ETF kopírujúci jeden z najznámejších svetových technologických indexov – NASDAQ, ktorý je košom akcií stovky najväčších technologických gigantov sveta. 

Zaujímavou alternatívou je napríklad VanEck Vectors Video Gaming and eSports ETF. Tento ETF fond sleduje index zahrňujúci 25 firiem z oblasti eŠportov a video gamingu – za posledný rok vyniesol skoro 90 %. Segment paradoxne profituje z prísnych opatrení v dôsledku covid pandémie – videohry a online športy sa stali obľúbenou voľnočasovou aktivitou počas karantény a zníženie mobility jej nijako neuškodilo, práve naopak. Pre záujemcov o investovanie do týchto vcelku zaujímavých odvetví sme pripravili investičné portfólio Gaming & Tech ETF

Výhľad príjmov sektoru eSports, Zdroj: Statista.com 

V svetovej ekonomike je stále výraznejší trend robotizácie a automatizácie výrobných procesov. Do popredia sa dostavajú úplne nové, predtým málo známe odvetvia ako big data, nanotech, robotika, 3D tlač, bioinformatika či blockchain (technológia známa najmä vďaka kryptomenám). ETF fond od BlackRock iShares s názvom Automation & Robotics UCITS ETF ale aj ďalšie iné nájdete v našom novom investičnom portfóliu New Tech ETF

Elektromobilita na vzostupe 

Elektromobily sa mohli spočiatku zdať iba ako drahý fenomén. Postupne však došlo k zdokonaľovaniu technologických postupov, čo výrazne pomohlo predlžiť dojazd na jedno nabitie, skrátil sa čas nabíjania, a postupne sa dobudovala infraštruktúra nabíjacích staníc. 

Výhľad podielu elektromobilov na celkovom predaji vozidiel. Zdroj: Electric Vehicle Outlook 2021 

Nie je isté, či práve elektromobily preberú štafetu po klasických spaľovacích motoroch, ale dopyt po alternatívnych pohonoch neprodukujúcich emisie za posledné roky badateľne silnie. Vhodným investičným nástrojom pre pasívne investovanie do spoločností priamo zaangažovaných vo výrobe, predaji a vývoji elektromobilov je ETF fond od správcu iShares s názvom Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF

Tieto, ale aj ďalšie iné zaujímavé ETF fondy pribudli v ponuke Profi Sporenia ETF. Produktové brožúry a detaily investičných portfólií vám už na vyžiadanie poskytnem buď ja, alebo iní špecialisti na investovanie z radov obchodných zástupcov SWELL Financial Club.