Nemilosrdný medveď stále demoluje finančné trhy. Dokedy? – komentár k 9.5.2022

Pád finančných trhov neutícha, dokonca by sa mohlo zdať, že sa na krátko zrýchlil. Panický pád, odchod investorov z trhu, realizácia strát, alebo aj jednoduché sťahovanie peňazí z týchto neistých miest len utvrdzuje medveďa v tom, že je na správnom mieste. Je ale možné, že sa rýchlo blížime ku koncu jeho dní a nahradí ho opätovne starý dobrý býk.

Realita minulého týždňa, ale aj dnešného dňa, je zatiaľ taká, že budeme ešte svedkami pádov na trhoch. V čase písania tohto komentáru, sa trhy v USA ešte neotvorili, no napriek tomu sa už komunikujú dnešné straty minimálne na úrovni 2%. Dôvodom je stále inflácia a ďalšie pridružené udalosti, ktoré sme už spomínali v minulých komentároch. V najbližších dňoch by sme sa však mohli dočkať zmeny. Akej?

V Stredu 11.5.2022 očakávame zverejnenie výšky miery inflácie za Apríl 2022. V Marci bola inflácia v USA na úrovni 8.54%. V Apríli sa očakáva miera inflácie na úrovni 8.14% a v Máji je odhad v intervale 7.66 – 7.98%. Tento klesajúci trend je samozrejme pozitívnym signálom. Trhy však zatiaľ tento trend nepremietli do svojich valuácií, snáď len z opatrnosti. Aktuálne je trh vo voľnom páde. Najčiernejšie to vidia analytici z Bank of America, ktorí zatiaľ ani nevedia povedať, kedy by malo prísť k obratu.

Dôležité je tiež povedať, že kľúčová bude štruktúra inflácie a jej vývoj. Pri meraní inflácie sledujeme zmeny cien z roka na rok. Inflácia začala stúpať už takto pred rokom. Pri doterajšom porovnávaní terajších vyšších cien s vtedajšou veľmi nízkou úrovňou sa preto rozdiely zdajú obrovské. Tento jav sa nazýva „bázický efekt“ . Tým, že začneme postupne porovnávať aktuálnu infláciu s obdobím kedy už pomaly rástla, bude tento efekt strácať na sile.

(Zaujímavosť, ktorá sa dala odsledovať minulý týždeň nastala len chvíľu po tom, ako FED oznámil zvýšenie základnej úrokovej sadzby. Trhy zareagovali rastom, niektoré indexy aj o viac ako 3%. Tento rast podporila najmä informácia, že úrokové sadzby šli hore len o 0.5% a úvahy o navýšení o 0.75% ani neboli na stole. Ďalší deň sme už však opäť zaznamenali pokles o 4% a ďalší deň o ďalšie 4%. Na tomto príklade krásne vidno sentiment trhu, ktorý aktuálne ovláda celú „racionalitu“.)

V posledných dekádach sa väčšina problémov v ekonomike riešila nasledovne :

Máme problém? Nevadí. Natlačíme si nové peniaze, znížime úrokové sadzby (alebo teda povieme, že ich určite neplánujeme zvyšovať) a trh si nejako poradí. A doteraz si aj vždy poradil. (dôvod je ten, že po II.sv. vojne sa ekonómovia a bankári naučili, že je lepšie mať v ekonomike viacej peňazí, aj za cenu budúcej inflácie, ako mať v ekonomike menej peňazí. To na konci dňa, vždy viedlo k nepokojom, protestom, hospodárskym poklesom a dokonca až k prevratom a vojnám)

Dnes sa však deje pravý opak. FED zvyšuje úrokové sadzby a zároveň sťahuje likviditu z trhu. Relatívne nevídané kroky z ich strany.

Ako ale teda postaviť svoje portfólio tak, aby aj v týchto časoch bolo udržateľné?

Najprv sa pozrime na to, aké portfóliá boli poslednú dekádu považované za absolútny vrchol investičného sveta. V týchto portfóliách boli najmä akcie spoločností, ktoré extrémne rýchlo rástli, obsadzovali nové trhy, prinášali nové riešenia, na tržbách rástli o 40, 50 alebo 60% ročne. Portfólio manažéri ale ignorovali fakt, že nie vždy tieto spoločnosti generovali pozitívny cashflow – teda negenerovali zisky. Všetky svoje príjmy automaticky investovali do Vedy&Výskumu, Marketingu, obsadzovaniu nových trhov, podpore predaja atď. Inak povedané, svoj rast si takáto firma v budúcom roku kúpila, namiesto vygenerovania zisku. A práve takéto spoločnosti toto obdobie veľmi kruto vytrestalo a dnes čelia stratám v niekoľkých desiatkach percent. Čo by teda mohlo byť riešením?

Možnosti sú dve. Prvá hovorí o tom, že investorovi nevadí pokles a dokáže prečkať s chladom v žilách prepady v desiatkach % za relatívne krátke obdobie. V tom prípade môže mať investor poskladané portfólio aj z firiem spomenutých vyššie. Dostatočne dlhý investičný horizont a ochota znášať riziko prinesie svoje ovocie.

Pokiaľ však investor hľadá o niečo pokojnejšie vody v dynamických a rastových portfóliách, investor by sa mal zamerať na akcie firiem, ktoré už generujú zisky zo svojej činnosti. Dodanie tohto jedného parametra v rámci výberu akcií do portfólia síce zníži jeho výkonnosť, na druhej strane však môže uchrániť investora od aktuálnych drastických prepadov.

Všeobecne platí že, trhy nie sú extrémne „chytré“. Keď príde na lámanie chleba, trhy sa správajú relatívne primitívne. Aktuálne trh vytrestal všetky neziskové firmy. Bez ohľadu na ich potenciál. A určite neplatí premisa, že všetky z nich sú zlé. Akurát aktuálne ich trh nechce. Napriek tomu, že v horizonte rokov bude drvivá väčšina akcií firiem ďaleko vyššie ako vrchol, z ktorého dnes spadli. Je to už príležitosť na veľmi výhodný nákup? Nechám na uvážení každého investora zvlášť.

Autor: Ing. Jakub Nagy