Krypto aktíva sú málo pochopené retailovými investormi. Tvrdí Bank of England

Zdroj : www.bloomberg.com


BTC Bitcoin, Crypto Assets Poorly Understood by Retail Investors, BOE Says – Bloomberg

Väčšina retailových investorov, ktorí vložili peniaze do digitálnych mien, pravdepodobne presne nerozumie tomu, čo si kúpili, a ani tomu, aké riziká s tým súvisia, uviedol predstaviteľ Bank of England, Jon Cunliffe.

Jon Cunliffe, zástupca guvernéra centrálnej banky Spojeného kráľovstva, zintenzívnil svoju výzvu, aby orgány regulovali kryptoaktíva s cieľom zabezpečiť stabilitu a transparentnosť trhu.

„Existuje dlhý zástup retailových investorov, ktorí investovali do kryptoaktív,“ povedal Cunliffe na webovom podujatí v Utorok 17.5.2022 , ktoré organizoval Wall Street Journal. „Rozumejú všetci, do čoho investovali? Myslím, že nie. Pre tento dlhý rad retailových investorov si nie som istý, či tomu rozumejú. V skutočnosti to nevnímajú ako finančnú investíciu.“

Bank of England je jednou z hlavných finančných inštitúcií, ktoré volajú po globálnom regulačnom rámci dohliadajúcim na digitálne meny, pričom poznamenáva, že trh s hodnotou 1,7 bilióna dolárov je v súčasnosti väčší ako trh s rizikovými hypotékami, keď otriasol svetovými trhmi v roku 2008.

Podľa jeho názoru, volatilita na trhoch s digitálnymi menami sa zatiaľ nerozšírila do širšieho finančného systému, pretože prepojenia medzi nimi ešte nie sú úplne rozvinuté. Tieto riziká však významne narastajú.

V krypto aktívach neexistuje žiadna vnútorná hodnota,“ povedal Cunliffe. „Pohybujú sa so sentimentom. Presúvajú sa hlavne ako rizikové aktívum a ceny v prípade poklesu klesajú pomerne konzistentne“

Cunliffe povedal, že pravidlá by mali zodpovedať tomu, na čo sa digitálne aktíva používajú. Tie, ktoré sa predávajú ako spôsob platby, by mali ponúkať stabilitu a spoľahlivosť hotovosti, zatiaľ čo tie, ktoré sa ponúkajú ako špekulatívne investície, by mohli byť regulované ako „hazardné hry“.

Spotrebitelia by si podľa neho mali dávať pozor na to, koľko kryptomien zahrnú do osobných dôchodkových sporiacich schém , pričom ich považujú za rizikový cenný papier.

„Ak to máte ako časť svojho portfólia, musíte si uvedomiť, že je to vysoko špekulatívne,“ povedal Cunliffe. „Mohli by ste prísť o všetky svoje peniaze. Môžete ale zároveň dosiahnuť značný kapitálový zisk. Je dôležité, aby investori pochopili vlastnosti tejto investície. „