Komentár k 30.5. 2022. Kto sa nebojí, už nakupuje a ostatní ďalej mudrujú… A na ktorej strane stojíte Vy?

Je pravdepodobné, že naše úvahy z minulého týždňa dostávajú reálne kontúry. Po posledných 8 resp. 9tich týždňoch neustálych červených čísel trhy ukončili minulý týždeň konečne v zelenom. Index S&P500 si polepšil za posledných 5dní o 2.47% a technologický index NASDAQ o 3.33% Čo môžeme ale očakávať ďalej?

Pokiaľ pôjdu trhy v dohľadnej dobe o 10% hore, bude to potvrdenie zvrátenia negatívneho trendu a začiatok nového rastového obdobia. Snáď. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že by to tak malo byť. Výnosy na 10r. štátnych dlhopisoch opäť o niečo klesli. Aktuálne k úrovni cca 2.75%.

Analytici a ich analýzy hovoria o vrchole inflácie v 04/2022. A to aj vďaka bázickému efektu, ktorý sme spomínali v predošlých komentároch. Dnes všetci horlivo očakávajú informácie o vývoji inflácie v USA za 05/2022 a dúfajú v potvrdenie jej klesajúceho trendu. Ako sme ale uvádzali aj v predošlom komentári, tento trend by mal byť podľa všetkého v mesiaci Máj potvrdený.

Raphael W. Bosic, CEO of FED Atlanta minulý týždeň prehlásil, že pokiaľ sa situácia s infláciou bude vyvíjať pozitívne, a teda podľa predstáv FED-u, tak v Septembri plánujú ukončiť reštrikcie, ktorými sa snažia brzdiť infláciu. Tento signál navnímal trh veľmi pozitívne.


Čo nám ale posledné obdobie prinieslo, aké príležitosti sa dajú dnes na trhu nájsť?

Všeobecne platí, že valuácie jednotlivých firiem a ich akcií sa postupne dostávajú do normálu. Technologické giganty ako Amazon, Meta (ex. Facebook), Netflix a iní sú dnes extrémne lacní. To isté platí aj o spoločnostiach, ktorým pomohol vystreliť efekt tzv. COVID-BOOSTu. Príkladom takejto spoločnosti je napr. ZOOM.

Rast, ktorý môže investor zažiť ak nakúpi pri aktuálnych cenách, bude extrémne zaujímavý. Dôkazom toho je aj investičné správanie Warrena Buffeta, ktorý v realite ukázal ako sa správať podľa hesla : „Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful“

Je to naozaj také jednoduché a stačí dnes len nakúpiť? Určite nie. Stále môže ešte prísť obrat a ďalšie reštrikcie zo strany FED-u. Najmä pokiaľ sa im „nebude páčiť“ situácia s vývojom inflácie. Je to aktuálne jediná veličina ktorá FED zaujíma a trápi. Pokiaľ trajektória vývoja inflácie nepotvrdí svoj klesajúci trend, môžeme očakávať ďalšie reštrikcie a tým aj korekcie na finančných trhoch. Stále platí premisa, ktorú sme ozrejmovali v minulých komentároch, ktorá hovorí o tom, že pre spomalenie a zastavenie inflácie sa má podľa FED-u bežný investor cítiť chudobný. Sme teda už dosť chudobní?

Autor: Jakub Nagy