Komentár udalostí na finančných trhoch k 26.04.2022

Aj v minulom týždni sme boli svedkami toho, že trhy sa nachádzajú pod tlakom. A to najmä z dôvodu vysokej inflácie. Trhy neovplyvňuje ani tak vojenský konflikt na Ukrajine alebo voľby francúzskeho prezidenta, ale stále zrýchľujúca sa inflácia. Strojcom inflácie je pandémia ochorenia COVID-19 a s tým spojené a stále pretrvávajúce problémy v odberateľsko-dodávateľských reťazcoch.

Jednoducho povedané – surovín, tovarov a komponentov je stále nedostatok, ich doprava je stále drahšia a preto ich cena, alebo cena finálneho produktu pre spotrebiteľa rastie. Keď nie sú čipy, nie sú nové autá. Keď nie sú nové autá, rastie cena ojazdených. Aj keď to nedáva zmysel.

V posledných mesiacoch sme zároveň opakovane svedkami toho, že vždy keď sa trhy trocha pozviechajú, FED (Centrálna banka USA) svojimi krokmi a vyhláseniami trhy schladí. Naposledy to bolo vyhlásením o plánovanom zvýšení základnej úrokovej sadzby na úroveň 0.5% už v Máji 2022. A to aj napriek tomu, že odhady hovoria o poklese inflácie v Apríli z hodnoty 8.43% na 8.14%

Najviac pod tlakom môžeme vidieť akcie technologických a rastových firiem. Hitom minulého týždňa bol prepad akcií Netflix-u o viac ako 35%. Dôvodom bola informácia, že Netflix prišiel o 200tis. užívateľov. Zdá sa to ako vysoké číslo, ale celkovo má spoločnosť stále viac ako 220mil. aktívnych predplatiteľov. Strata tretiny hodnoty spoločnosti, kvôli strate 0.09% predplatiteľov? Dáva zmysel? A pritom faktom je, že akcie Netflixu zažili historicky aj hlbšie prepady, z ktorých sa zotavili.

Zmenu nálady na finančných trhoch prinesie pravdepodobne až moment, keď inflácia prestane rásť. Snáď sa toho dočkáme v 4.Q tohto roka. Zaujímavým faktom je, že za prvý kvartál výrazne klesol objem nových upisovaných IPO. Čo v preklade znamená, že majitelia firiem nechcú ponúknuť svoje spoločnosti verejnosti. Dôvodom sú valuácie (ocenenie spoločnosti), ktoré nedávajú zmysel. Skúsme si to predstaviť na jednoduchom príklade – Dnes sa obchodujú akcie Netflixu za cca 20% budúceho zisku. Akcie Coca-Coly sa obchodujú za 27% budúceho zisku. Toto ocenenie nedáva zmysel. Coca-Cola je symbolom prežitku – produkcia odpadu (pet fľaše) , sladené nápoje, nezdravý životný štýl… na druhej strane Netflix je priekopníkom v technológiách a streamovacích služieb, moderných technológií atď. Akcie Coca-Coly idú dlhodobo „do strany“ nerastú, spoločnosť nemá aké nové trhy obsadiť (lebo už všade je) nemá kam posunúť svoj biznis. Na druhú stranu technologické spoločnosti majú obrovský rastový potenciál. No napriek všetkému si to trh aktuálne nemyslí. Podľa všetkého by bolo najlepšie byť ako investor dnes v sektoroch, ktoré z dlhodobého hľadiska nemajú význam, pretože neprinášajú žiadne zaujímavé rasty v ktorejkoľvek oblasti. Napr. ropa, plyn, energie, finančný sektor – banky, poisťovne, atď. Otázka ale znie, kedy do týchto sektorov nastúpiť a kedy z nich vystúpiť? Snažiť sa na túto otázku odpovedať, je to isté ako hádať či padne najbližšie v rulete červená, čierna alebo nula.

Čo teda v tejto situácií robiť? Stále si myslím, že akcie rastových firiem (a to nie len tých všeobecne známych ako je Netflix, Facebook alebo Tesla, ale aj menej známe ako Endava alebo Iron Source) majú z dlhodobého hľadiska oveľa väčší potenciál ako klasické sektory. Investor by mal pri vstupe na akciový trh operovať s dostatočne dlhým investičným horizontom a ak hľadá zaujímavý výnos, mal by sa orientovať na dlhodobé trendy a nie na tie aktuálne alebo krátkodobé.

Tento týždeň očakávame zverejnenie ekonomických výsledkov spoločností zahrnutých v indexe S&P500. Uvidíme či, a ako to s hodnotou samotného indexu zamáva.

Autor: Ing. Jakub Nagy