Komentár k 25.4.2023

Posledný týždeň sa na finančných trhoch stretli investori so zmiešanými výsledkami. Hlavné indexy ukázali rôzne výsledky, pričom prvotné kvartálne výsledky firiem zaznamenali pozornosť širokej investorskej obce. CBOE Volatility Index (VIX), takzvaný index Strachu Wall Street, klesol na svoju najnižšiu úroveň od konca roka 2021. Trhový obchodovaný objem bol v prvých dňoch týždňa mimoriadne nízky, keďže investori čakali na ďalšie výsledky ziskov firiem.

Podľa analýz (Refinitiv I/B/E/S) už 88 spoločností z indexu S&P 500 oznámilo svoje výsledky za prvý kvartál. Firmy v indexe S&P MidCap 400 zaznamenali väčší pokles ziskov (takmer 18%) ako tie v indexe S&P 500 (asi 7%). Keďže však nie sú k dispozícii všetky správy, analytici Refinitiv I/B/E/S a FactSet očakávajú celkový pokles ziskov pre S&P 500 v druhom kvartáli roku 2023.

Významným výsledkom uplynulého týždňa bol nárast akcií Western Alliance Bancorporation, ktorý v stredu vzrástol o 24 %, čo bolo spôsobené stabilizáciou vkladov a ich postupným rastom koncom marca. Finančnému sektoru sa v minulom týždni darilo, aj keď akcie Goldman Sachs krátkodobo klesli, keďže investičná banka, ktorá sa rozšírila do oblasti správy bohatstva a aktív, nenaplnila očakávania tržieb. 

Na trhu práce boli výsledky zmiešané a investori boli rozdelení, či to považovať za dobrú správu, pretože by to mohlo podporiť FED v tom, aby začala postupne znižovať úrokové sadzby, alebo za znepokojujúci dôkaz o nadchádzajúcej recesii. Týždenné nároky na podporu v nezamestnanosti vzrástli o niečo viac, ako sa očakávalo, ale pokračujúce nároky výrazne narástli a dosiahli svoju najvyššiu úroveň (1,87 milióna) od novembra 2021. Dáta o bývaní hovoria, že počet novostavieb a povolení k výstavbe klesli oproti údajom z Februára. Predávanie existujúcich domov kleslo a ceny domov klesli o 0,9%, čo je najväčší pokles za 11 rokov.

Kvartálne výsledky bánk stali hlavným zameraním trhu s investičnými podnikovými dlhopismi. Dlhopisy regionálnych bánk sa tešili z výsledkov Western Alliance, ktoré priniesli pozitívne výsledky, a aj americké banky dosiahli výrazný nárast. Dopyt bol veľmi silný, najmä po nových emisiách bánk a niektorí emitenti dokonca zväčšili objemy emitovaných dlhopisov. Avšak tento zvýšený objem zásob, spolu so slabším makro sentimentom a komentármi zástupcov FED, viedol k poklesu sektora na konci minulého  týždňa.

V Európe ukázali akcie zmiešané výsledky, pričom investori sa stretávali s obavami o dlhšie trvajúce zvýšenie úrokových sadzieb. Výnosy vládnych dlhopisov v Európe sa mierne zvýšili, keď investori zvažovali možnosť ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB) v máji. Na opačnom konci spektra bola Veľká Británia, kde sa na základe silných údajov o inflácii a mzde zvýšili výnosy z benchmarkových 10-ročných dlhopisov.

Podľa Hamburg Commercial Bank (HCOB) Flash Eurozone Composite PMI Output Index, ktorý zostavila spoločnosť S&P Global a zameriava sa na aktivity v sektore služieb a výroby, sa zdá, že biznis v eurozóne sa začína zlepšovať. V apríli Index vzrástol sezónne na 54,4 z marcovej hodnoty 53,7. Obrodenie dopytu v sektore služieb spôsobilo tento nárast z mesiaca na mesiac, ktorý bol už šiesty v poradí. Aktivita v sektore výroby však klesla, pričom index klesol z 50,4 na 48,5, pravdepodobne v dôsledku masívnych protestov vo Francúzsku, ktoré dočasne znížili predpoklady ekonomickej aktivity.

Autor: Ing. Jakub Nagy