Komentár k 20.6.2022 – Ako veľmi sme v pekle? Vyzerá, že viac ako dosť…

… ale aj odtiaľ vedie zakaždým cesta von. Ako to už vyzerá, recesií sa nevyhneme. Či zasiahne aj USA je ešte otázne. V Európe je to už, zdá sa, jasná vec. FED naďalej brzdí zotavenie akcií. Aj 2Q globálnych ekonomických výsledkov vyzerá byť za očakávaniami a čo ostáva investorom, ktorí sa v rozbehnutom vlaku už vezú? Len vydržať a držať svoje pozície, ideálne doinvestovať.


Recesia v Európe je už istou vecou. Na rozdiel od USA sa Európa trápi najmä s cenami energií a s tým úzko súvisiacim, stále prebiehajúcim, nezmyselným vojenským konfliktom na Ukrajine. Zároveň Európu pomaly ale isto začína trápiť situácia krajín ako je Grécko, Taliansko alebo Španielsko, ktoré budú mať značný problém zvládať svoje rozpočty a dodržiavať splátkové kalendáre. Či sa recesii vyhne aj USA je ešte otázne. Uvidíme v najbližšom období s akými zásahmi príde FED. Jerome Powel, šéf FED-u, bude v utorok svedčiť pred Kongresom – jeho prejavy pred Bankovým výborom Senátu USA a pred Výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov USA môžu značne ovplyvniť náladu investorov.

V zásade sú na stole 2 varianty. Ak inflácia spomalí, FED prestane byť tak agresívny. Verme, že prestane zakaždým zrážať akcie, akonáhle sa čo i len trochu pozviechajú. Ak inflácia nespomalí, je otázne k akej hranici globálnej recesie alebo až depresie sú ochotní zájsť. Podľa všetkého by však inflácia spomaliť mala. Čaká sa už len, kedy sa to premietne do výkazov.

Trh je pri tomto prepade opäť popredu a už zapracováva, resp. zapracoval všetky aspekty do cien. Aj prípadnú recesiu. Vhodnosť nákupu, resp. rozloženia plánovanej investície do niekoľkých tranží, môže dávať určite zmysel. Je otázne či bude trh v najbližšej dobe ešte niekedy tak lacný. A čo tí investori, ktorí sa v rozbehnutom vlaku dole kopcom už vezú? Absolútne nič. Držať svoje otvorené pozície, spomenúť si na pôvodnú myšlienku investície a dodržať resp. natiahnuť svoj investičný horizont. A v ideálnom prípade samozrejme posilniť svoje pozície doinvestovaním.

Žijeme síce náročné časy, ale treba zabudnúť na paniku, pocity, nálady a dohady. Peniaze sú cynické, nikdy nespia a hlavne, je im úplne jedno čo si myslíme …

Autor: Jakub Nagy