Komentár k 19.9.2022 – Trpezlivosť ruže prináša

Podarí sa FED-u zastaviť infláciu tak, aby pri tom nezničili a nepoložili celý akciový trh? To je otázka, na ktorú hľadá odpoveď v týchto dňoch mnoho investorov a portfólio manažérov. Snaha zastaviť infláciu je zdá sa až chorobnou závislosťou aktuálneho vedenia FED-u, ktoré je mnohými účastníkmi trhu považované za historicky najhoršie.

Realita posledného týždňa je pokles v hlavných akciových indexoch. Index Dow Jones si pripísal stratu 4.1% kým S&P500 klesol za týždeň o 4.8%. Technologický index NASDAQ si pripísal stratu na úrovni 5.5% za týždeň.

V priebehu budúceho týždňa je očakávané oznámenie o zvýšení základnej úrokovej sadzby v USA o 0.75 bázického bodu. Bude zaujímavé sledovať, či na to trhy budú ešte významne reagovať, alebo už túto informáciu do seba trhy zapracovali v tomto týždni. Keď sa ale odosobníme od týchto day-to-day správ a udalostí, a pozrieme na celý trh trocha „vrtuľníkovým“ pohľadom, zistíme, že nie všetko je až tak čierne.

Aktuálnym poklesom sme sa dostali na úroveň zhruba z polovice júla tohto roka. Tu sme už teda boli. Nič nové. Sila matematiky a štatistiky, ktorá hovorí že september a október sú výkonnostne najhoršie mesiace roka, sa pravdepodobne potvrdí aj v tomto roku. Ako som už v minulosti prezentoval, čaká nás podľa môjho názoru, najbližšie mesiace oscilácia okolo pomyselného dna , ktoré sme dosiahli v polovici júna tohto roka. Keď sa na to pozrieme z ešte väčšej perspektívy zistíme, že práve tento pohľad dáva zmysel, pretože investor by nemal mať na zreteli týždňové, mesačné ba ani nie je ročné, dvoj ročné alebo päť ročné časové úseky. Pri investovaní do akcií hovoríme naozaj o dlhodobom horizonte 8, 10, 12, 15 a viac rokov. Tie isté indexy, ktoré dnes na týždennej báze zahlcujú správy o svojich poklesoch, zarobili svojim investorom v období od marca 2020 do decembra 2021 desiatky na až stovky percent. V prípade indexu S&P500 to je 99,8% a v prípade indexu NASDAQ až 135,1%. Ak by sme sa pozreli na spomínaný horizont 10r. tzn. od r.2012 po dnešok, výnosy sú rádovo v stovkách percent.

Čo teda robiť a ako sa zachovať? Nijak. Pokoj a kľud. Svet sa krútiť neprestane. Zajtra ráno opäť vyjde slnko a začne sa ďalší deň. Trhy neskolabujú. Recesia nás neminie, ale s ňou sa žiť a bojovať dá. Infláciu skrotíme. Ak chcete začať investovať, rozdeľte si svoju investíciu do vyšších pravidelných platieb a spriemerujte si takto cenu nákupu, aby pre Vás nebol drahý. Za 10 rokov budete ľutovať, že ste dnes nenakupovali, alebo, že ste nenakupovali viac.

autor: Ing. Jakub Nagy