Komentár 37. týždeň – Umenie „robiť nič“

Moderná spoločnosť a doba… tá je dôvodom neustáleho naháňania sa za peniazmi, mocou a pobáda nás udržiavať stále rýchlejšie a divokejšie tempo života. Nespomaľujte a nedajbože nezastavujte, nepremýšľajte. Pokračujte v nasadenom tempe, inak zaostanete na smetisku dejín.


Prílišne nabitý rozvrh dňa, premýšľanie, prepracovanosť… toto je mantra. Toto má byť ten nový pokrok. Toto má byť úspech. Čoskoro sa naučíme veriť, že je to úplne normálne a časom sa z toho stane závislosť. Stres. A stres je droga. Nemôžeme ani chvíľu nehybne sedieť. Rovnako ako u každého narkomana, keď sedíme a nič nerobíme, cítime sa neproduktívne. Cítime, že strácame čas, a tak sme rozčúlení a hrnieme sa do akcie.

Pri investovaní nie je trpezlivosť a schopnosť pokojne sedieť len cnosť, ale je to zlato. Nič nerobenie môže byť jednou z najproduktívnejších vecí, ktoré môžete robiť. Ale ako by sa dalo očakávať, keďže sme závislí, v momente, keď sa niečo začne diať, keď si čokoľvek prečítame alebo sa dozvieme, zrazu cítime nutkanie stať sa produktívnejšími. Je to ako keby nám naša myseľ nedovolila užívať si nič nerobenie. Musíme všetko analyzovať, vyhodnocovať, tvoriť si scenáre vývoja, predvídať, obávať sa, stresovať, ladiť….a to zavše v prípadoch keď to nemáme robiť.

Máte myšlienky, však? Všimli ste si niekedy, že tieto myšlienky sa vyskytujú neustále? Všimli ste si niekedy, že niektoré z týchto myšlienok sú vizuálne? Všimli ste si niekedy, že všetky tieto skúsenosti – myšlienky a pocity – sú nepretržité?

Z tohto nastavenia mysle vyplýva množstvo vecí, napr. neustále prenastavovanie portfólia, zmena stratégie, zbrklý výber peňazí, emocionálny nákup, emocionálny predaj, vstupujete do svojich obchodov v nesprávny čas, odchádzate v nesprávny čas, odstraňujete stop-loss, zvyšujete alebo znižujete veľkosť svojej investície… v podstate idete proti zásadám obchodovania a investovania.

Investovanie je väčšinou dlhá hra, kde musíte udrieť iba vtedy, keď je ten správny čas, alebo jednoducho dodržať dopredu nastavenú a dohodnutú stratégiu s primeraným investičným horizontom. Ak teda chcete akciu, ktorá sa stane podľa vašich vlastných predstáv a podmienok, ste na nesprávnom bojovom poli. Ako investor si jednoducho nemôžete dovoliť nedostatok trpezlivosti.

Trh sa neponáhľa, pohybuje sa vlastným tempom a rytmom vo vlastnom čase. Zapamätajte si, peniaze sú cynické. Je im úplne jedno kto ste, čo si myslíte, akú máte náladu alebo čo by ste si predstavovali. Keď si to uvedomíte, začnete pestovať trpezlivosť a budovať schopnosť umenia „robiť nič“. Táto schopnosť nechať trh robiť svoju prácu, Vám šetrí čas, peniaze a energiu. Máte s tým problém, však? Nevadí. Dobrá správa je, že ide o zručnosť, ktorá sa dá naučiť.

Je na to práve teraz ideálna doba. Trénujte. Máte existujúce portfólio? Nastúpili ste na cestu investovania, budovania a zhodnocovania majetku už pred nejakým časom? Máte pocit, že Vám vo víre udalostí posledného roka niečo uniká, že treba niečo spraviť, niečo zmeniť, niečo prenastaviť? Najlepšie urobíte, ako s tým nespravíte nič. Z nejakého dôvodu máte nastavenú stratégiu, buď vy samy alebo niekto na základe Vašich požiadaviek, vízií a cieľov Vám pomohol zostaviť Vaše portfólio a vybrať vhodné finančné nástroje. Nie ste si tým istý? Príďte sa poradiť k nám.

Alebo by ste ešte len chceli nastúpiť na cestu investovania, zveľaďovania a budovania majetku? Ste na začiatku? Príďte sa pozrieť, ako to robíme my. Na komfort „robenia nič“ si radi zvyknete.

Autor: Ing. Jakub Nagy