Investovanie, ako prostriedok boja s infláciou

Dnešná spoločensko-ekonomická rubrika spoločnosti SWELL Financial Group (Spoločnosť SWELL Financial Group, a. s. sa špecializuje na komplexnosť poskytovaných služieb v oblasti finančného sprostredkovania, a to v oblasti poistenia, poskytovania úverov, kapitálového trhu a dôchodkového sporenia.) Vám priblíži vplyv inflácie na Vaše finančné prostriedky. Predstavíme Vám aj spôsob ako nájsť príležitosť pre seba.

Pri mnohých informáciách o dopadoch inflácie na naše úspory, ktoré máme dnes možnosť čítať, je dobré pozrieť sa na veci pragmaticky. Ak sa pripravíme na náročné časy, ktoré nás čakajú na jeseň a pokúsime ochrániť naše investície z dlhodobého hľadiska, existuje silný predpoklad, že nájdeme rovnováhu, ktorú každý z nás v oblastí financií hľadá. Súčasné dvojciferné číslo inflácie je vysoké a rovnako jej nárast nás zastihol príliš rýchlo. Aký bude jej vývoj a dopad na nás, bežných ľudí, je veľmi ťažké odhadovať. Jedno je isté- zachovajme chladnú hlavu a nepanikárme.

Ako ochrániť naše financie? V  prvom rade by sme sa mali pozrieť na naše úspory a zhodnotiť, na aký účel ich budeme potrebovať. Asi nám dáte za pravdu, že nechať úspory na účtoch alebo ich doma odkladať do pančuchy je v podstate nerentabilné.

Našim odporúčaním je investovanie.

Určite Vám nikto z profesionálov nepovie, že sa stane zázrak, a že porazíte infláciu. Také produkty na trhu neexistujú, ale z hľadiska obozretnosti je dôležité nechať si poradiť  od skúseného odborníka.

Tak ako to všetko uchopiť?

Aké je Status Quo Vašej aktuálnej finančnej situácie? Začnite pohľadom na Váš CashFlow. Sú Vaše príjmy dostatočné, aby pokryli Vaše mesačné náklady?  

Príjem – Výdaje = Voľný použiteľný CashFlow“.

Je toto číslo vo Vašom prípade plusové alebo mínusové? Prirodzene potrebujete, aby bol Váš CashFlow pozitívne číslo, aby ste dokázali splácať svoje záväzky a budovať svoje rezervy.  Zlepšiť svoj CashFlow môžete dvoma spôsobmi. Zvýšiť svoj príjem, alebo znížiť svoje výdavky. V ideálnom svete kombináciou oboch spôsobov.

Znížte svoje výdavky

Pokiaľ je Váš CashFlow negatívny, pozrite sa na svoje výdavky kritickým pohľadom. V čase rastúcej inflácie a rastúcich životných nákladov na bežný život, nie je dlhodobo udržateľné ak tieto náklady pokrývate zo svojich úspor. Pozrite sa na aspekty svojho života. Napr. drinky a kávičky, cigarety, nepotrebné nákupy vecí a oblečenia, stravovanie, bývanie, doprava,

V súčasnej dobe viac ako kedykoľvek v minulosti platí, že musíme byť opatrný a vyhýbať sa zbytočnému míňaniu a rizikovým investíciám. Postavme si finančný plán s odborníkom a hľadajme riešenia, či už krátkodobé, ale aj dlhodobé. V konečnom dôsledku Vám môžu pomôcť ušetriť množstvo prostriedkov a prispieť tak k Vašej finančnej pohode a stabilite.

Zvýšte svoj príjem

Ak Váš príjem nie je dostatočný na pokrytie Vašich výdavkov, riešením je zobrať si viac smien, nájdite si druhú prácu, alebo si zabezpečte vedľajší príjem popri zamestnaní. Napr. na živnosť alebo podnikaním.  Takto si vytvoríte viacero zdrojov príjmov. Čím viac príjmov, tým lepšie a zároveň nebudete tak markantne závislý na jednom hlavnom zdroji Vášho príjmu. Obdobie zvýšenej aktivity a viacerých príjmov nemusí trvať večne. Stačí do času, kým budete mať dostatočnú finančnú rezervu na to, aby bola Vaša finančná situácia stabilná.

Prečo sa obrátiť práve na SWELL Financial Group?

Nájdeme pre Vás rovnováhu medzi užívaním si svojich peňazí a sporením na budúcnosť. Ak sa nachádzate vo finančnej tiesni je vhodné obmedziť užívanie si peňazí na zbytočnosti. To však neznamená, že máte prestať žiť. Existuje množstvo nízko nákladových aktivít, ktorým sa môžete venovať aj so svojimi rodinami. Tvorba spomienok a zážitkov nezávisí na drahých rezortoch a vychytených trendových reštauráciách.

Využite aktuálnu situáciu na finančných trhoch. Poradíme Vám ako správne investovať a začať zhodnocovať časť svojich rezerv, ktoré ukladáte na bežnom alebo termínovanom účte v banke, prípadne ešte na vkladnej knižke. Nie je potrebné investovať všetko a naraz. Práve naopak, ide o pravidelné, nižšie sumy.

Neexistuje lepší čas ako teraz.

Trhy klesli. Nakupujete s priemernou zľavou viac ako 30%. Keby sa s takouto zľavou predávali nové smart telefóny alebo topánky a oblečenie ako by ste reagovali? Určite by ste nakupovali, pretože je to výhodná cena. To isté platí pri investovaní do akcií. Sú za dobrú cenu. Akurát nákup akcií Vám prinesie v budúcnosti dlhodobý osoh, ktorý nové oblečenie ani nový telefón neprinesú.

Ak by ste sa chceli poradiť z oblastí financií alebo máte otázky, ktoré Vás zaujímajú, napíšte nám na e-mail: marketing@swell.sk. Radi vám zodpovieme Vaše otázky.

Autorka Ing. Jana Valkučáková, MBA