Ing. Martin Mikolášek – Od junior sprostredkovateľa až k majiteľovi SFA

Poznáte ten pocit, keď viete ako veci treba urobiť, aby ste dosiahli úspech? Martin Mikolášek, majiteľ SFA SWELL Financial Group, svoj úspech dosiahol systematicky, postupne, s jasnou víziou a dôrazom na ľudí, s ktorými pracoval a pracuje. Opýtali sme sa ho na jeho príbeh.

Martin, spomínate si ešte na svoje začiatky a cestu, ktorú ste prešli?

Podnikať som začal hneď po vysokej škole v roku 2006. Založil som si živnosť a začal som sa naplno venovať finančnému sprostredkovaniu. Po 16 rokoch podnikania vo finančnom sprostredkovaní môžem s určitosťou povedať, že rozhodnutie ísť týmto smerom bolo správne. 

Moja vlastná kariéra začala v OVB kde som začal pôsobiť už počas štúdia na vysokej škole. Následne moje kroky viedli do spoločnosti Medical & Financial Consulting s.r.o.(MFC), kde som sa  stretol s mojím súčasným biznis partnerom Ladislavom Ďuranom. V MFC som nadobudol perfektné zručnosti, ako realizovať obchod s klientmi. Po viac ako 4 rokoch pôsobenia v tejto spoločnosti som sa rozhodol ísť cestou budovania väčšieho tímu, a preto som v roku 2011 prijal ponuku v spoločnosti Fincentrum, kde som nastúpil na pozíciu oblastného riaditeľa. Po 2 rokoch som dosiahol najvyššiu možnú kariérnu pozíciu územného riaditeľa na ktorej som bol viac ako 5 rokov.

Mal som však oveľa väčšie sny a ambície, ktoré som chcel dosiahnuť. Preto ďalším logickým krokom v roku 2018 bol posun do brokerpoolovej spoločnosti Finportal. Tento krok sme realizovali spoločne s mojím tímom na základe ponuky, ktorú sme od spoločnosti Finportal dostali.

Našou ďalšou métou, ako aj strategickým cieľom bolo založiť vlastnú spoločnosť, vlastného samostatného finančného agenta. S touto víziou sme prišli do Finportalu od samotného začiatku pôsobenia v tejto firme. Chceli sme nabrať skúsenosti dostatočné na to, aby sme časom mohli ísť úplne vlastnou cestou. Podarilo sa, sen sa stal skutočnosťou a od 1.januára 2022 spoločne s mojimi partnermi a s pomocou všetkých spolupracovníkov z tímu sme založili samostatného finančného agenta SWELL Financial Group a.s.

Čo je dôležité v biznise?

Mojou snahou vždy bolo pomôcť plniť sny klientom a zároveň aj kolegom v mojom tíme. Na trhu sa vždy nájde veľký priestor pre šikovných ľudí, ktorí majú naozaj veľké sny a snahu si ich splniť. 

16-ročné skúsenosti ma utvrdzujú v tom, že sa vždy oplatí vložiť dôveru do ľudí. Mojím  cieľom je intenzívne hľadať lídrov, ktorým môžem odovzdať moje skúsenosti s rastom, budovaním svojich tímov a rozvojom seba samých.

Dôležité je uvedomiť si jednu vec. Vždy sa nájde niekto, kto si bude chcieť plniť svoje sny časom aj bez Vašej účasti. Preto je nevyhnutné neustále pracovať sám na sebe, aby ste mali čo dať svojim ľudom v tíme. Veľkosť firmy sa podľa mňa nemeria len obratom, či tržbami, ale aj filozofiou, komunikáciou a spôsobom, ako sa dokážete biznisovo a ľudsky rozlúčiť s partnermi, obchodníkmi a ľuďmi, ktorí chcú ďalej rásť bez Vás.

Martin, aké máte s novou spoločnosťou ciele?

SWELL Financial Group je nový maklér na trhu, máme veľké ambície, ciele, odhodlanie a chuť robiť dobrý obchod.

Naším cieľom je dostať sa do TOP 10 finančných sprostredkovateľov v čo najkratšom možnom čase. Zároveň sme realistickí. Vieme, že nás čaká dlhá cesta. Osobne som presvedčený, že budeme rásť dvojnásobným tempom najbližších 5 rokov. Pretože všetko je to na konci dňa iba o pozitívnom nastavení v hlave. Takže poďme plniť sny našim spolupracovníkom a klientom.

Čo Vás podnikanie vo finančnom sprostredkovaní naučilo?

Za 16 rokov pôsobenia v tejto brandži som sa naučil, že gro tohto biznisu je o naplnených sľuboch a dôvere, pretože 99% vecí sa prakticky deje mimo uzatvorených zmlúv.

Druhú vec, ktorú som sa naučil je, že je extrémne dôležité, aby ste mali stále veľké sny a ciele.

V opačnom prípade nastáva stagnácia a následne pokles. Na trhu je kopec „ lídrov“, ktorí Vám budú predávať svoje sny a presviedčať Vás o tom, že sú to Vaše sny. Odporúčam Vám, neverte im.

Dôležité je držať sa svojich snov a zároveň spolupracovať s lídrami, ktorí Vám pomôžu naplniť Vaše vlastné sny a zároveň sny všetkých ľudí v tíme. To je filozofia, ktorá je overená a fungujte. Práve preto som presvedčený, že hoci je naša firma mladá, má veľké sny, na ktorých splnení intenzívne pracuje celý tím.