Hurá, optimizmus prichádza

Za posledný rok a pol vysoká inflácia sužovala centrálne banky, prenasledovala finančné trhy a ťažko zaťažila mysle – a peňaženky – verejnosti. Zavedením najprudšieho sprísnenia menovej politiky od 80. rokov 20. storočia narušilo predchádzajúcu myšlienku, že úrokové sadzby bohatých svetov zostanú navždy nízke. V roku 2022 to spôsobilo zmätok v cenách aktív, čo spôsobilo, že hodnota všetkého od bitcoinov cez dlhopisy až po akcie prudko klesla. V roku 2023 sa to môže premietnuť aj do reálnej ekonomiky. Priemerný ekonomický prognostik si myslí, že recesia v Amerike je stávka na istotu. Keď ekonómovia píšu históriu postpandemickej éry, rozhodujúcim príbehom bude oživenie inflácie a boj centrálnych bánk s ňou.

Investori húfne vsádzajú na oživenie akciového trhu. Ich očakávania nepriamo podporil aj samotný Jerome Powell, predseda americkej centrálnej banky, ktorý pripustil spomalenie tempa rastu úrokových sadzieb. Optimizmus sa prejavil na množstve peňazí, ktoré od nového roka pritiekli na akciové trhy. Či je táto úvaha správna ukáže jedine čas. Osobne nie som úplne presvedčený, že raketový rast akciových trhov je niečo, čo môžeme očakávať v najbližšom období. Naopak, myslím si, že tento rok budeme svedkami kolísania cien a ku koncu roka eventuálny návrat k rastom, ake si pamätáme z rokov 2020 resp. 2021.

Tento predpoklad je podmienený množstvom faktorov, ktoré nemáme v rukách. A ani mať nebudeme. Môžeme ich len s odstupom času sledovať. Každopádne, zveľadiť svoj majetok môžete v zásade len dvoma spôsobmi. Buď sa dáte na cestu podnikania, alebo sa stanete investormi a budete sa podieľať na svetovom raste. Obidve cesty majú svoje plusy aj mínusy. Cesta investora je v drvivej väčšine jednoduchšia a istejšia. Jedine čo potrebujete, je byť trpezlivý. Vydržať. Nenechať sa zmiasť vlastnými emóciami a domnienkami. A nechať si poradiť odborníkmi.

Myšlienka – Vybrať investičné riešenie podľa potrieb a požiadaviek investora – Pochopiť ako Vaše individuálne investičné riešenie funguje – Pripomenúť si myšlienku, ktorá za investíciou stojí – Vydržať do konca investičného horizontu.

To je cesta k úspechu.

Autor: Ing. Jakub Nagy