Čo čakať od finančných trhov v roku 2022?

V úvode je potrebné podotknúť, že predpovedať akúkoľvek ekonomickú budúcnosť je veľmi náročné, ba priam až nemožné. Obzvlášť, ak sa upriamime na akciové trhy a budeme hľadať odpoveď na otázku, čo môžeme od akciového trhu najbližší rok očakávať. Spravidla to, čo je skutočne motorom veľkých pohybov na trhoch sú prekvapenia a zmeny, teda veci, ktoré nikto vopred nepredpovedá.

Býčí trh, ktorý sa začal v marci 2020 má len 21 mesiacov a už zaznamenal nárast o viac ako 114 % v indexe S&P 500. To znamená, že už prekonal obdobie z rokov 2002 až 2007, ktoré trvalo takmer 4x dlhšie. Po roku, akým bol rok 2021, keď index S&P 500 vzrástol o viac ako 27 %, by mohlo byť jednoduché predpokladať, že rastúci trend bude v roku 2022 plynule pokračovať. Predpovede o akciovom trhu sú však vždy zložité a rok 2022 nie je výnimkou.

Keď sme vstupovali do roku 2021 akciový trh sa nachádzal na rekordných maximách, a aj napriek tomu sme boli v minulom roku svedkami ďalších ziskov. Rast v minulom roku mal jeden hlavný dôvod a tým bola likvidita – menová a fiškálna. FED celý minulý rok držal sadzby na veľmi nízkej úrovni a pumpoval peniaze do systému na boj proti účinkom COVID 19.

V roku 2022, sme opäť na rekordných maximách, ale obraz likvidity vyzerá úplne inak. Pretrvávajúca inflácia prinútila FED zmeniť kurz. Znižujú nákupy aktív, ktoré môžu dať bankám, resp. laicky povedané, vytvárajú o miliardy dolárov menej každý mesiac, zatiaľ čo zvýšenie sadzieb do polovice roka už vyzerá takmer ako isté.

Takže, keď sa dostaneme do tohto roka, primárne externé hnacie sily trhových ziskov, t. j. menové a fiškálne stimuly miznú. Pre akcie v tomto scenári je ťažké udržať rekordné maximá. Počas celého roka 2021, aj keď sa COVID opäť rozprúdil a inflácia získala na sile, všetko bolo podporené obrovským množstvom hotovosti. Odstráňte to, ako sa to stane tento rok, a negatívne účinky narušenia budú závažnejšie a prípadne zotavenia budú trvať dlhšie.

Zjavná otázka pre investorov teda je „Dôjde k nejakým negatívnym udalostiam?“ Rovnako jasná odpoveď na to je „Áno“ . V tak dlhom období ako jeden rok sa vždy nájdu aj nejaké negatíva. Existuje však aj niekoľko konkrétnych dôvodov domnievať sa, že akcie sa v nasledujúcom roku dostanú pod tlak.

Investori môžu očakávať, že FED bude jednou z „dominantných síl“ ovplyvňujúcich trajektóriu trhu v roku 2022. Investori by taktiež mali mať na pamäti, že to nie je len FED, kto sa snaží navigovať v zložitej korekcii akciového trhu. Ostatné centrálne banky budú robiť to isté a už teraz vidíme niekoľko signálov, že to v niektorých prípadoch nemusí ísť hladko (napr. čilská centrálna banka práve zvýšila sadzby na najvyššiu úroveň od roku 2014 a zároveň zvýšila svoju prognózu inflácie).

Existujú aj ďalšie riziká. Potenciálne ohniská vzplanutia nepokojov v Číne, ako aj v Rusku. S príchodom olympijských hier do Číny pravdepodobne dôjde k diplomatickým protestom zameraným na porušovanie ľudských práv v tejto krajine a priznajme si, že čínska komunistická strana nie je úplne známa tým, že by zvládala kritiku vlastnej politiky. Niektoré odvetné opatrenia na obchodnú a ekonomickú spoluprácu alebo rinčanie šabľami na ich vlastnom dvore by neboli prekvapením. Akákoľvek odpoveď môže veľmi ľahko a rýchlo stlačiť ceny akcií nižšie.

Keď už hovoríme o rinčaní šabľami, dúfajme, že to čo Rusko aktuálne dokazuje na svojich ukrajinských hraniciach je všetko. Zdá sa, že Putin cíti, že teraz je ten správny čas na to, aby bol agresívnejší. Minulý rok ukázal, že obmedzením dodávok energie môže ublížiť veľkej časti Európy. Medzitým v USA majú prezidenta, ktorého popularita klesá a má nefunkčnú vládnu stranu, ktorá sa nevie dohodnúť a schváliť základný balík zákonov, opozíciu, ktorej extrémnejšie prvky sa pokúsili o skutočný prevrat a celkové oslabenie konceptov pravdy, faktov a vedy. Rizík sa dá nájsť naozaj veľa.

Aj keď S&P 500 skončil rok 2021 blízko historických maxím, jednotlivým akciám sa nedarilo tak dobre – až 93 % zložiek indexu zažilo v roku 2021 výpredaj presahujúci 10 %. Táto predstava o odolnosti zo strany trhu je len na úrovni indexu. Inak povedané, celý index S&P500 bol ťahaný hlavným hráčmi na trhu, povedzme 5 – 10 akciových titulov a ostatní sa viezli na aktuálnej vlne obrovskej likvidity.

Takisto inflácia, ktorou sa mnohí aktuálne oháňajú, nie je infláciou v pravom zmysle slova, ako ju poznáme z učebníc ekonómie. Dnešná inflácia totiž nepochádza z prehriatej ekonomiky, ale z pozastavenia a problémov v dodávateľskom reťazci. Lode stoja v prístavoch, lietadlá nelietajú, a kto mohol sa predzásobil tak, ako len vedel. Keď sa dostane dodávateľský reťazec aspoň z časti do kondície spred roka 2020 nastane výpredaj tovarov, ktoré doteraz čakali na povolenie byť vyložené v mieste svojho určenia.

Ako vidia rok 2022 svetové banky?

Pokiaľ ide o najnižšiu úroveň, Morgan Stanley má na konci roka 2022 cieľ pre S&P 500 vo výške 4 400, čo by predstavovalo pokles o takmer 9 % zo súčasných úrovní. Naopak, Wells Fargo predpovedá, že index by mohol dosiahnuť 5 300, čo prinesie ďalší rok silných ziskov.

Podobne optimistický výhľad majú aj analytici, ktorí pokrývajú jednotlivé akcie. Keď sa ich cenové ciele na rok 2022 pre všetky spoločnosti v indexe S&P 500 zohľadnia spolu, podľa údajov zostavených spoločnosťou FactSet index skončí v roku 2022 na úrovni 5 225.

Prognóza U.S. Bank predpokladá, že index S&P 500 dosiahne v roku 2022 hodnotu 5 060, čo odráža výhľad „poloplného pohára“ založený na stále silných podnikových tržbách a raste zisku, meranej inflácii a nízkych úrokových sadzbách.

Aj keď teda mám podozrenie, že rok 2022 nebude pre akcie skvelým rokom, nechystám sa s tým nič robiť. Moje dlhodobé investície sa pozerajú na viac ako rok dopredu a história ukazuje, že ak má trh rok pod nominálnou hodnotou alebo dokonca záporný, to najlepšie, čo môžu dlhodobí a bežní investori urobiť, je jednoducho to prekonať. Tí agresívnejší investori budú striehnuť na príležitosť, kedy nakúpiť, prípadne posilniť svoje pozície. Vo svojom portfóliu teda nebudem robiť žiadne zmeny, skôr sa budem pozerať a čakať na príležitosti, ktoré rok 2022 prinesie.

Autor : Ing. Jakub Nagy