Ako ušetriť v domácnosti v čase energetickej krízy

Ako ušetriť v domácnosti? Je to vôbec možné? Ak áno, ako na to?

Otázky, ktoré si kladieme v dnešnom článku si istotne kladie každý z Vás bežne, každý deň. S rastúcimi cenami energií, rastúcou infláciou a neistotou, čo bude v zimnom období, sa vynára veľké množstvo otázok, ako zvládnuť a udržať rodinný rozpočet. Poďme sa pozrieť na pár praktických rád zo života domácnosti:

Účinnou rekonštrukciou môžete dosiahnuť značné úspory nákladov cien energií. Ak sa však zamyslíte nad otázkou ako hospodárne nakladať s energiami, tak zostanete prekvapení o koľko viete znížiť svoje náklady minimálnymi zmenami vo Vašom živote.

Výmena starších okien

Pri výmene okien viete dosiahnuť významnú úsporu práve na kúrení v zimných mesiacoch. Pritom je to veľmi jednoduché. Staršie okná hlavne v panelákoch okrem nevhodnej konštrukcie, prepúšťajú množstvo tepla tým, že nie sú správne utesnené. Mnohí z Vás mi dajú za pravdu, pretože staré netesniace okná často vystielame dekami alebo inými látkami, aby nám nefučalo. Najnovšie modely okien síce niečo prepustia ale je to dva až trikrát menej tepla, ako staré okná a práve tu môžete celkom významne usporiť.

Zateplenie = efektívna možnosť úspory nákladov.

Z vlastnej skúsenosti viem, že práve zateplenie je jedna z najspoľahlivejších metód, ako viete veľmi efektívne ušetriť a znížiť Vaše náklady na vykurovanie domácnosti. Týka sa to nielen starších domov ale aj bytov.

Kúrenie klimatizáciou a príprava radiátorov na zimu

Zdá sa vám to zvláštne? Faktom však je, že klimatizáciou môžete kúriť aj počas nastávajúcich chladných dní, či nocí a aj takto môžete tak ušetriť na kúrení. Vyskúšajte a uvidíte, že kúrenie klimatizáciou len v priestoroch kde sa zdržujete, je určite lacnejšie ako keď spustíte celý vykurovací systém. Samozrejme je potrebné venovať pozornosť aj radiátorom vo Vašich príbytkoch. Je dôležité si uvedomiť, že ak chceme mať doma teplo ale potrebujeme aj vyvetrať a ušetriť peniažky tak Vám odporúčame, aby ste si pred vykurovacou sezónou nezabudli prekontrolovať ventily a radiátory. Zavzdušnené alebo kvapkajúce ventily, tečúce radiátory nielenže znehodnotia podlahy či koberce ale zároveň spôsobia, že teplo nerovnomerne prúdi do priestoru. Ak máte vo zvyku sušiť bielizeň na radiátoroch tak sa zbavte tohto zlozvyku. Pretože tým strácate rovnako energiu a zbytočne preplácate na účtoch. A pamätajte, že správnou reguláciou teploty v miestnostiach viete jednoznačne znížiť náklady a viete tak ušetriť. Vaša spálňa by mala mať niečo okolo 18 stupňov, obývacia miestnosť do 22 stupňov a kuchyňa niekde okolo 16 stupňov. Nuž a v miestnostiach, kde sa nezdržiavate by sa mala teplota pohybovať na úrovni 6 stupňov. Kúrenie nevypínajte ani v čase ak odchádzate na dovolenku alebo služobnú cestu, pretože po návrate, studené alebo vlhké miestnosti budete vykurovať za vyššie náklady.

A ešte nezabúdajte, že vetrať je potrebné krátko ale o to intenzívnejšie ako napríklad prievanom vo Vašom byte. Zavrite ventily na radiátoroch, pootvárajte okná. Takto za krátky čas vymeníte vlhký vzduch za suchší a čerstvý.

Babka k babce, budú kapce, alebo ako zatočiť s neefektívnou spotrebou.

Určite každý z Vás celkom prirodzene počas varenia jedla alebo pečenia koláčov v rúre kontroluje, či je pokrm hotový. Predstavte si, že každé takéto ,,skontrolovanie“ spôsobuje stratu teploty okolo 20%. V takomto prípade je potrebné ďalšie čerpanie energie na dosiahnutie pôvodného stavu varu a dokončenie varenia. To isté platí aj pri varení v hrncoch. Ďalšou praktickou radou je odpájanie nabíjačiek telefónov z prívodu energie po nabití Vášho telefónu. Dozvedela som sa, že neustále pripojená nabíjačka na mobil spotrebuje približne 0,26 wattov za hodinu a 2,24 wattov, ak je telefón plne nabitý ale stále pripojený. Z dostupných informácií na webe sa dočítate, že aj napriek tomu, že je Váš počítač v úspornom režime aj tak Vám môže spotrebovať až 70 percent plnej spotreby. Ak je Váš monitor na počítači v pohotovostnom režime cez noc, dokáže Vám zoberať zbytočne až 30 wattov.

Preložme si teraz všetky tieto informácie a čísla do reality a reči peňazí.

Zbytočný odber elektriny :

  • Neustále pripojená nabíjačka v sieti – spotreba cca. 0.26W za hodinu
  • Monitor v pohotovostnom režime – spotreba cca. 30W za hodinu
  • Ostatné elektrospotrebiče, ktoré sú pripojené neustále do siete – spotreba cca. 50-60W za hodinu (TV, mikrovlnka, pračka, sušička, HIFI zostava, atď.)

Keď to všetko zrátame, dostaneme sa na číslo cca. 100W zbytočnej spotreby za hodinu.
Ak má deň 24h tak je spolu 2400W. Ak má mesiac 30dní je to spolu 72.000W zbytočnej spotreby elektrickej energie.

Aktuálna spotová cena 1MWH (mega-watt hodiny) elektrickej energie je 642 EUR.

1MWH = 1.000.000 W

Z toho vyplýva, že 1W elektrickej energie stojí 0.000642 EUR

Keď použijeme matematiku základnej školy, zistíme že 72.000W zbytočnej spotreby elektrickej energie nás stojí asi 46,22 EUR mesačne.

To už je celkom zaujímavá suma. Teraz si predstavte, že dokážete znížiť alebo úplne obmedziť takúto zbytočnú spotrebu a ušetríte tým 45 EUR mesačne. Tieto peniaze môžete nerozumne minúť v bežnej spotrebe, alebo na druhej strane, môžete ušetrené prostriedky veľmi rozumne investovať. Investujete vlastne to, čo by ste inak zbytočne minuli a následne zaplatili. Táto investícia Vás teda doslova nič nestojí.

Ak by ste ušetrených 45 EUR rozumne investovali, napríklad v nami pripravených sporiacich schémach, tak pri 20 ročnom sporení pri investícií 45 EUR mesačne je na konci obdobia hodnota Vašej investície cca 39.000 EUR.

Ak s tým teda nič neurobíte, zbytočne miniete 45 EUR mesačne, čo je 540 EUR ročne, a teda za 20 rokov to je spolu čistý zbytočný náklad 10.800 EUR.

Alebo druhý variant, budete si dávať pozor na túto zbytočnú spotrebu, ušetríte 45 EUR mesačne ktoré rozumne investujete a za 20 rokov máte niekde nasporených cca. 39.000 EUR, ktoré môžete ľubovoľne použiť.

Čo sa Vám páči viac? Za 20 rokov zbytočne minúť cca. 10.tis EUR, alebo by bolo lepšie mať niekde nasporených cca. 39. tis EUR?

Dané prepočty plnia ilustračnú funkciu. Pre relevantné informácie je nutné individuálne posúdenie.

Veríme, že sme Vám poskytli niekoľko veľmi praktických rád ako začať so šetrením na bežných procesoch v domácnosti. Ak však máte záujem o komplexnú revíziu a optimalizáciu Vašich výdavkov sme Vám vo SWELL Financial Group k dispozícii a radi Vám pomôžeme zvládnuť aj náročnejšie obdobie, ktoré nás s najväčšou pravdepodobnosťou čaká.

Autorka: Ing. Jana Valkučáková, MBA