… a v roku 2022 sme sa mali asi takto

  • Akciový trh zažil v roku 2022 najhoršie obdobie od veľkej finančnej krízy v roku 2008
  • Sme svedkami najhoršieho vojenského konfliktu od ukončenia II. svetovej vojny,
  • Napätie medzi Čínou a Taiwanom môže byť predzvesťou toho, na čo dnes nechce nikto ani pomyslieť
  • Krypto svet takmer skolaboval. Korelácia medzi krypto svetom a finančnými trhmi je už dnes, bohužiaľ, zreteľná.
  • Energie a komodity sú dnes aktívom, ktorých pohyb je absolútne nepredvídateľný
  • Inflácia vystrelila do absurdných výšin po celom svete.

Otázka ale znie: Čo ďalej v r. 2023?


Odpovedať je samozrejme extrémne náročné. S veľkou pravdepodobnosťou nás čaká recesia, či už v Európe, alebo v Spojených štátoch. Recesia je stále lepšia ako inflácia, keďže s recesiou sa dá bojovať. Na infláciu sa môžu centrálni bankári poväčšine len prizerať.

V tomto roku nás opäť čaká obdobie, kedy budú akcie pod tlakom a akciový trh bude čeliť množstvu výziev. Je veľmi ťažké povedať, aké výzvy to budú. S určitosťou sa dá povedať len to, že určite prídu. Pre investorov, ktorí investujú pravidelne, je to – aj keď sa nezdá, veľmi príjemné obdobie, kedy si za svoju mesačnú investíciu jednoducho kúpia viac finančného majetku ako v období rastov na trhu. Investovanie v tejto dobe ukáže svoje ovocie neskôr a všetci tí, ktorí to vydržali, sa budú na konci dňa tešiť. Tí, ktorí sa plánujú do sveta investícií zapojiť, majú na to ideálne podmienky. Aj keď to opäť nemusí na prvý pohľad tak vyzerať.

Investori, ktorí držia svoje existujúce portfólio, ho už v minulom roku prehodnotili aj zľava aj sprava a dnes čakajú, kedy sa trh vráti opäť k rastu. Tento tábor investorov to má ťažšie ako tí, ktorí investujú pravidelne. Pozerať sa na pokles svojho portfólia o 10, 20, 30 % nie je jednoduché. História ale učí, že či skôr alebo neskôr, hodnota sa vráti na pôvodné hodnoty a dokonca zažijeme nové maximá. (Finančná kríza v r. 2008 začala v októbri 2007 keď index S&P 500 dosiahol úroveň 1565,15. Od tejto hodnoty stratil počas 16-tich mesiacov 56,8 %. Hodnotu 1565,15 dosiahol opäť až o ďalšie 4 roky.

Čo nás teda čaká? Nikto nevie. Každopádne, ak neveríme premise o tom, že tento finančný systém sa zrúti, že ekonomiky sa nebudú vracať k bártrovému systému, alebo že budeme účastníkmi III. svetovej nukleárnej poslednej vojny ľudstva, čaká nás to isté, čo každý rok. Život. Planéta sa bude krútiť a finančné trhy budú reagovať na vývoj a správanie sa nás ako spoločnosti. Podieľať sa na tom formou investovania je jediná forma, ktorá prinesie do budúcna istotu finančného úspechu. Investovať pravidelne fixnú sumu peňazí do rovnakého fondu (alebo portfólia fondov) je síce nudné, ale patrí to k základom úvah o investovaní. A rok 2023 by mal byť najmä o návrate k základným štandardom.

Autor: Ing. Jakub Nagy